200.000,- i portföljerna passerat

Skrivet av AktieSvorsken

Det är lätt att gå runt och säga att man ska göra något, men har man inte klara mål så blir det svårt att genomföra det som krävs.

Att ha mål med allt jag gör är viktigt för mig, något jag alltid sätter och försöker hålla mig till. Målen ska vara realistiska och anpassade efter mina omständigheter.

Nu ska det ju sägas att jag inte hade en aning om hur året skulle se ut eller utvecklas för mig personligen. Att lönen skulle bli bra genom året visste jag, men med nyinköpt lägenhet och massa andra utgifter som jagade så anade jag att perioder av året  skulle innehålla större utgifter än inkomster.

Men fy fan så nöjd jag är med hur detta året har gått. Jag har successivt varje månad blivit mer och mer medveten om mina utgifter och vart pengarna gick varje månad. Detta har jag bättrat och har gjort att jag kunnat investera mer än jag först trodde jag kunde.

Att investera pengar har nästan blivit en liten tävling med mig själv, både på gott och på ont. 

Första mål satt på 150.000,-

Här var jag nog lite feg egentligen. Visste inte hur mycket jag skulle allokera till mina olika positioner, men satte tidigt målet på 150.000,- och kände att det var en bra summa.

Redan i Juli märkte jag att detta mål inte skulle bli några problem och jag kastade på 50.000,- och bestämde mig för att gå för 200.000,-.

Sparkvot och extraknäck

Jag är inte en av de där som fokuserar speciellt mycket på min sparkvot eller om en öl mindre på puben kan under 30 år generera ett par tusen kronor mer om jag hade sparat de på börsen med förväntad avkastning på 7-8%. Jag lever här och nu, vet inte ett skit om hur morgondagen ser ut.

– En öl till tack!

34%
Sparkvot - Faktiskt
40%
Sparkvot - Mål

Sparkvoten ligger på genomsnitt 34% varje månad. I mina ögon är det bra som fan, men lite under det jag har som mål på 40%. Vi får se hur de två sista månaderna ser ut och om jag kan finjustera den siffran lite. I Norge har vi något så vackert som halv skatt i november, så möjligheter för att nästa månad blir bra.

Som många av er vet har jag ett par extraknäck jag håller på med under året. Dessa har genererat en fin extra inkomst, men inte en inkomst jag är beroende av. 

Läggas till ska att summorna ovan är det som har investerats i fonder, aktier och pension. Jag har inte här nämnt det jag amorterat på mitt lån, hehe

Jag har inte bara mig själv att tacka!

Att jag lyckats med detta är inte bara min förtjänst. Mycket inspiration, peppande, tips och trix har jag fått från underbara #finanstwitter.

Det är sällan jag varit med om ett forum, eller ett socialt medium där medlemmar är så öppna och trevliga med varandra, där medlemmarna vill varandra gott och gärna bättre än man själv har det. Jag blev verkligen tagen på sängen av hur #finanstwitter fungerar och vilka dividends man kan få av att ta del av diskussioner eller bara fråga rätt ut om man undrar något. Utbytet sker momentalt och ingen kräver något tillbaka. Så kudos och tack till er alla som finns där ute och hjälper oss nya att komma på banan. 

Vi testar nytt sparmål

Vet inte om jag är helt dum i huvudet, men något måste man ha att sträcka sig efter. Med tanke på att portföljerna just nu ligger på ungefär 207.000,- och när denna månad är över så ska det som är över sparas. Förväntar då att portföljen närmar sig 230.000,- och det inte ska vara allt för långt kvar till 300.000,-.

Har ju som nämnt halv skatt i Norge i november, detta då på det man tjänat i oktober. Dock ska det tilläggas att jag är ganska generös med julklappar och har en tjej med familj som älskar att skämma bort varandra. Så går säkert en del pengar i december, men jag får bara kämpa på.

Hur har dina mål gått detta året?