Blodbad, psyke och tankar

17 mars, 2020

Skrivet av AktieSvorsken

När jag bestämde mig för att ta steget in på börsen och investera i aktier visste jag inte vad jag gav mig in på. Allt startade egentligen fint, men nu är vi inne i det som antagligen blir 2000-talets hittills största nedgång. 

Lyssna på Svalbard

Jag läste för en stund sedan om ett ordspråk från Svalbard som jag tycker kan passa bra i dessa tider.

”Det är inte isbjörnen du ser som tar dig”

Vad man menar är att när du sitter lugnt på en snöskoter och tror att du är på säkert avstånd från isbjörnen du ser i fjärran, så kan en annan isbjörn smyga sig upp bakifrån och anfalla. Då är det försent att reagera.

Lite av det samma kan man nu dra som parallell till börsen. Den svarta svanen har länge simmat i våra vatten, nu har den blivit passerad av en ännu större svart svan och folk har panik. Jag har panik!

Handelskriget mellan USA och Kina var den första svarta svanen som alla fokuserade mot och stirrade sig blinda på. Nya nyheter nästan varje dag kunde läsas om tullsatser som ökades och minskades, möten som genomfördes och blev flyttade. Samtidigt florerade det filmer och nyheter från Kina om ett virus där människor blev sjuka och dog. Lite fokus lades på detta i starten då vi var allt för upptagna om det som vi visste kunde bli ett stort problem.

white-polar-bear-on-white-snowy-field-near-canal-during-162320

Det vi inte vet gör som oftast ondast

Lite motsägande att skriva kanske, men det jag menar är att Brexit, handelskrig och presidentval i USA var saker vi visste om skulle ske, vi kunde förbereda oss och vår mentala styrka hade så pass mycket kött på benen att om något av detta skulle vara anledningen till en crash, hade man något att skylla på.

Nu sitter vi alla och vet fortfarande inte hur stora implikationer detta kan få för oss som människor. Ingen av oss vet hur många som kommer få sätta livet till, vilken inverkan detta har på ekonomien i världen eller om vi någonsin kommer oss genom #Covid-19. Tillåt mig att vara dyster, men så länge det inte kommer ett botemedel så kan ingen säga hur långt detta kommer gå. Och detta tror jag skrämmer många.

Jag startade denne delen med att skriva ”det vi inte vet gör som oftast ondast”, tänker jag kan avsluta med den också.

Det som har skett, är det värsta som kan ske

Denna tanke är ganska enkel att ha och gå ut från. Vad jag menar är att vi människor fungerar så enkelt att vi går ut från det som skett en gång tidigare som det värsta som kan ske. Att förbereda sig för en översvämning gör man genom att bygga ut dämningarna. Men oftast sker bara detta till den högsta höjd som översvämningen varit tidigare. Vi ser nu samma med denna pandemi, vi visste att det kunde ske, det har skett tidigare, ändå är vi som människor inte bättre förberedda.

Jag förstår också att det är svårt att förbereda sig för något man inte vet om, men både svininfluensa och SARS visade väl att vi inte var speciellt förberedda när det skedde. Full panik i hela världen och vi ser nu detta igen.

Panik är aldrig bra, speciellt inte för börsen

Jag ser fler och fler slänger ut bilder på grafer från börsen om att den ska alltid upp och så har det alltid varit tidigare. Och så kommer det vara, helt till det inte är så längre. Lätt att kommunicera att börsen alltid ska upp, men att det är lätt betyder inte att det är rätt. 

Personligen tror jag att världen kommer återhämta sig och att vi kommer starkare tillbaka från detta. Men jag har också full förståelse för de som är rädda och anser att en sådan graf är helt onödig och ger inget annat än en bild av ett luftslott från historien. 

Den största klassikern i modern tid är väl om alla som i 2008-2009 sålde allt från börsen för att rädda det man hade, för att sedan sitta på sidlinjen så länge att man aldrig kom sig in på börsen igen. Någon kan kalla det idiotiskt, men jag tror också det är viktigt att kalla det för mänskligt. 

Vi på börsen borde lära av Försvarsmakten

Låter också kanske banalt att skriva. Men jag tycker Försvarsmakten är ett bra exempel på något vi i världen borde göra mer av och lära från. Vi har inte en försvarsmakt för att vi vet att det kommer krig eller en kris i världen som påverkar Sverige, ett krig eller en kris vi måste förbereda oss mot för att kunna överleva som land. 

Men vi har försvarsmakten för att OM det kommer ett krig så ska vi vara så förberedda vi bara kan. Så många som möjligt ska vara medvetna om risker och olika scenarion och vad man borde göra. På #Fintwit idag känns det som att majoriteten har lite förståelse för att folk är rädda. Men, det är i dessa tider förmögenheter ”kan” byggas.

Inte ta för stor risk i din portfölj om du har svagt psyke som mig och detta är första gången du är med om något likande. Det är en tuff marknad.

Tror du världen går under och vi inte kommer tillbaka från detta, sälj allt du har och lev livet. Tror du detta ordnar sig, sitt stilla eller snitta in dig.

Ta hand om dig och dina där ute!