Bokrecension: Factfulness

25 Juni, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Jag ska vara ärlig och säga att när jag blev tipsad om denna bok av SelanderSavings på Twitter så visste jag inte vem författaren var. Men när jag sökte på Hans Rosling på nätet så såg jag direkt att detta är en man som talar till mitt hjärta. Jag har sett hans enkla videor där han förklarar världen från en helt annan sida än vad man är van vid med media. Factfulness har nu fyllt mig med en känsla av att världen inte är så jävla jävlig ändå.

”Jag kan fan ingenting”

En av dem första tankarna som kom upp i mitt huvud när jag startade läsa första kapitlet var ”jag kan fan ingenting”. Jag skämdes men kunde inte sluta läsa. Fakta på fakta om hur världen egentligen inte är så dålig presenterades på ett sett som är lätt att förstå och som verkligen fångade mitt intresse.

För de av er som sett Hans på Youtube, eller fått vara med på en av hans presentationer kommer helt säkert inte glömma den svengelska dialekt han har, men också sättet han förklarar dem enklaste fakta, hur man bör och kan tänka annorlunda för att se annorlunda på den värld vi lever i. Precis på samma enkla sätt förklarar Hans samman med sonen Ola och svärdottern Anna världen och utvecklingen den haft i denna bok.

Det enkla är ofta det bästa

Enklaste och kanske bästa sättet att få någon att lyssna och ta in det man vill förmedla är genom att integrera med personen. I detta fall innebär det att få den som läser att tänka och fundera. I Factfulness ställs det frågor i alla kapitel om hur läsaren tror att världen är idag. I de flesta fall för min egen del har jag en skev bild av hur världen egentligen är (många fel på frågorna), men frågorna och det direkta språket i boken fick mig att tänka efter varför jag uppfattar världen som jag gör. 

Innan jag kom fram till det själv fick jag veta att det är en kombination av gammal fakta som inte uppdaterats i våra hjärnor, samt medias ständiga jagande efter att vi ska påverkas av deras nyheter. Inte nödvändigt så att nyheterna är felaktiga, men att ett flygplan från Boeing får deras aktie att stupa betyder inte att det är farligare att flyga Boeing nu än vad det var för 15 år sedan. 

Tio knep

I denna bok blir du alltså presenterad för massa fakta om hur världen har förändrats från många negativa bilder, till en större positiv bild. Men det Hans och de två andra författarna vill att du ska ta med dig från denna bok är ”tio knep som ska hjälpa dig att förstå världen”.

Om man ska koka ner vad dessa tio knepen innebär så kan det beskrivas som ”get your fucking facts straight”. Vi måste komma oss bort från generalisering, fördomar, rädslan av att inte veta och framförallt att vi tror att all utveckling sker i en linjär linje. 

Boken är underhållande, lättläst och full av historier från Hans relativt korta, men spännande liv som läkare, forskare och föredragshållare. Han har verkligen varit överallt, sett hur saker har förändrats och är förhoppningsvis med på att förbättra världen med denna bok. 

Han har förändrat min syn på världen och jag ska väl erkänna att efter att ha läst denna bok så kommer jag medvetet göra majoriteten av mina investeringar i emerging markets och i förnybar energi. Om Hans har rätt återstår att se, men det är nog kortare tid till vi har turister i Sverige från landsbygden i Indien eller Kongo än vad vi tror idag.

God läsning!

 

Har du läst boken? Om så, vad tycker du om den?