En "vanlig" aktieanalys - Castellum

8 maj, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Det är givetvis en del seriositet i det jag gör, men som med allt ska man ta saker med en liten dash med salt. Tänkte därför starta med ett nytt koncept. En aktieanalys skriven av en som varken kan teknisk eller fundamental analys, en som inte vet vad P/E tal innebär, eller vad EBITDA betyder. Välkommen till läsningen av En ”vanlig” aktieanalys.

”Disclaimer: Detta ska givetvis tas med så lite seriositet som du bara har möjlighet till!”

Namnet

Givetvis ska en analys alltid innehålla en genomgång av namnet till aktien. Just namnet Castellum är ett av dem bättre på börsen om man ser på den latinska översättningen. Enkelt översatt beskrivs Castellum som ett litet fort, eller ett bevakningstorn för att varna om kommande faror. Typiskt använt under den romerska tiden och av the Night´s Watch i Game of Thrones.

Att välja namnet Castellum ger mig en trygghet i form av god översikt och kunskap. Detta är också något vi kan se när vi kollar närmare på hur utvecklingen i Castellum varit sedan dem noterades på börsen 1997. Tråkigt dock att Castellum verkar vara ett ganska vanligt företagsnamn om man söker på Google…

Logon måste nämnas och jag kan bara konstatera att den är tråkig och borde göras om.

Ticker

Om namnet på ett företag är viktigt, så är det också viktigt att se över vilken ticker aktien fått. Castellum har varit så lyckligt lottade att dem har fått $CAST.

Kan med första ögonkast ses som en fair and square lösning med för en ticker. Men om man som svensk säger CAST, så blir det fort uttalat som kasst, något som kanske är lite synd för en aktie att bli förknippad med. Ingen vill vara kass med fastigheter. 

Nu ska jag inte $CASTa bort din tid på denna ticker, men viktigt att värdera hur bra en ticker är i folkmun när man pratar om aktier.
(Pun intended)

Helt ok ticker i mina ögon alltså.

Företaget

Med samma sök på Google finner man enkelt fram till Castellums hemsida. Där kan man läsa att Castellum minsann är ett fastighetsbolag med fastigheter från Malmö i söder till jävla Gävle i mittersta Sverige. Ser också ut som de har tagit steget utanför Sveriges gränser och äger fastigheter både i Helsingfors och Köpenhamn. Detta är bra, dem tänker större än Sverige och det visar vilja att växa och utvecklas mot nya marknader.

Castellum grundades 1993. För oss som levde då vet att detta var lite av en finanskris. Starkt att starta upp fastighetsbolag under denna tid, men smart då fastigheterna antagligen var billiga. Detta ger mig ytterligare en bild av att de som sitter, eller har suttit på toppen av vakttornet vet vad de håller på med och ska se efter. Då vågade, de satsade, de vann.

Castellum ser också ut att ligga i front när det kommer till digitalisering och hållbarhet inom fastighetssektorn. Just hållbarhet har de tydligen nyligen vunnit ett pris för. Något som är positivt om man gillar priser och sånt. 

Priser är överskattade, samlar bara damm. 

Produkten

Nu är det inte så att Castellum har en portfölj med flera olika produkter som de tillverkar. Här handlar det om att köpa, sköta och hyra ut fastigheter till de som vill betala mest och längst. Kan i mina ögon ses som en ganska osexig bransch, men får man till det inom fastigheter är det pengar att båda hämta och tjäna. Något vi alla på börsen tycker om! 💰✅

Går man in på det som kallas Våra Projekt kommer man till en stor och fin lista med projekt som antingen färdigställs just nu, eller som ska färdigställas längre fram. Man kan alltid dregla över bilder på hur fastigheter kommer att se ut, men här har de verkligen grafikern ett bra jobb och det säljer dem säkert bra på. Lite som Tesla, säljer luftslott. Nejda, Joda.

Fokus ligger på Göteborg och Stockholm. Detta är väl de snabbast växande städerna i Sverige, så att de etablerar fastigheter här ser jag som ett par russin i moset. Dessutom ser det ut som att de fokuserar mer och mer på kontorslokaler än de gör på att hyra ut till butiker och köpcentrum. Retail är dött om ett par år tror jag och det ser ut som Castellum ser samma översikt som mig från vakttornet.

Produkterna verkar stabila och placerade strategiskt. Det gillar jag.

Rapporten – läs rapporten här: Rapport

Och så var det ju det här med tal och siffror. Något tråkigare finns inte så jag ska inte försöka på mig att gå genom senaste rapporten. Det kan du göra själv!

Ska man jämföra så rapporterar Castellum att intäkterna första kvartalet ökade från 1352 miljoner i motsvarande period förra året, till 1433 miljoner denna perioden. I mina ögon är det sjukt jävla bra och säkert få som lyckas med detta. Dock verkar det inte som marknaden tog emot detta lika bra då det nog var förväntat att de skulle ha högre intäkter.

1 341 miljoner ser resultaten ut att vara efter skatt. Det betyder att mer än en miljard gick åt rätt håll jämfört med 765 miljoner i motsvarande period förra året. Castellum gör det alltså bättre än de gjorde det i 2018! Vad är det inte att tycka om?

Castellum tjänar massa pengar, hell yea!

Avslutning

Är detta bra? Är Castellums aktie värd 173 kr?

Ja, det vill jag säga. Här har vi ett företag med ett fett namn, en skitful logo och en hemsida som är enkel att manövrera. De är också ett företag som gått genom finanskris och de ökar sina vinster. Enkel ticker att uttala och dela vidare i diskussioner på Twitter så kursen kan påverkas.

Jag äger personligen bara 7 stycken aktier i Castellum. Men det kan jag lova kommer ändra sig ganska snart. Jag kan fort se att Castellum kan bli ett av mina största innehav med tiden.

Nu är inte jag en som jagar utdelningar, men för de som tycker om detta är Castellum en fin aktie att ha i portföljen. Har höjt utdelningen varje år sedan dem börsnoterades 1997. 

Om det är någon sida jag skulle ställa mig på så är det Caesar och romerna med sina vakttorn. 

Vad tänker du om Castellum?