Mina fasta kostnader och unika situation

13 Januari, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

När jag lanserade bloggen och la ut min första tweet fick jag en del trevliga meddelanden av folk som sa dem skulle följa med och stötta mig. Men jag fick också ett par frågor och tänkte att jag skulle besvara den frågan som jag anser kanske är det största frågetecknet kring min ekonomiska situation.

Bor billigt

Detta är tyvärr inte något som alla kan göra, och absolut inte något alla kan välja. Men i mitt tillfälle så har det sig så att när jag träffade min nuvarande flickvän så hade hon precis köpt sin första lägenhet. På denna tidpunkt bodde jag i en egen lägenhet där jag betalade närmare 10.000,- varje månad i avgifter. Efter ungefär 6 månader bestämde vi oss för att flytta samman och det blev då naturligt att jag flyttade in i hennes köpta lägenhet.

Nu ska det noteras att lägenheten till min flickvän bara är på 24m2, så här var inte tanken att vi skulle bli varande så länge. Vi tänkte båda att om vi klarar att bo ihop på en så liten yta så klarar vi galant att bo samman i en större lägenhet också. Med så liten lägenhet som vi har är hyran också där efter. Tjejen amorterar sitt lån, medan jag betalar hyran och alla flytande kostnader som ström, nätavgift och lite annat. Hyran för mig att bo på 24m2 är 2.205,-.

Måste säga att detta har gett mig en möjlighet för att spara en hel del extra varje månad, haha.

Utnyttja dina vänner

Nej, nej nej, här ska ingen utnyttjas. Men det måste väl vara ok att använda sina vänner om det går och kan man då ge något tillbaka som dem vill ha så är alla glada?

Jag är ganska säker på att om du skriver följande på Twitter, eller på din Facebook så kommer du får svar från någon runt dig som säkert kan hjälpa till.

”Hej mina vänner. Känner jag någon som jobbar på ett träningscenter? Jag skulle vilja ha hjälp med en sak.”

 

Jag har märkt det bland mina vänner på sociala medier, otroligt många av dem arbetar med saker jag betalar fullpris för varje månad. För att ännu mer minska mina fast kostnader varje månad så har jag detta året ordnat så att jag fått 30% avslag på mitt träningscenter varje månad, plus att en av mina närmare vänner jobbar med försäkringar. Nu betalar jag alltså en del mindre än jag gjorde tidigare och nästa månad blir att ringa mitt strömbolag och hör om dem vill behålla mig som ström kund.

Testa du också, kanske du kan minska dina kostnader med ett par hundra kronor varje månad!

Några kostnader är oundvikliga

Detta gäller även för mig. Allt går kanske inte helt få rabatt eller betala mindre för, men det är ok att försöka. Jag betalar t.ex fullpris för mitt månadskort på kollektivtrafik och givetvis studielånet som är svårt att få rabatt på utan att man gör något som inte är helt lagligt.

En annan sak som för många kan springa iväg i kostnader varje månad är det jag i min budget kallar för ”random abonnemang”. Detta är allt ifrån Netflix och Spotify till olika tv-kanaler. Något jag märkte var att jag betalade för Viasat, HBO och Netflix på samma gång. Jag ser knappt på TV, och gör jag det så är det via Netflix. Den sista fick alltså vara kvar och 4-500,- mindre varje månad från mitt konto känns bra.

Mina fasta kostnader varje månad

Slutligen

Man ska givetvis inte eftersträva att inte betala för något i sitt liv. Vi måste leva också och det är det tyvärr många som glömmer ibland. Vi har bara ett liv, ska du leva det nu eller ska du leva det när du är 60 år?

På denna sista punkt är vi alla olika, allt jag bara vill ha sagt är att det helt säkert finns små saker du kan göra för att minska just dina fasta kostnader varje månad.
Hur ser dina fasta kostnader ut varje månad?

Har du några konkreta tips på vad du gör för att hålla dem så låga du kan?

Kommentera gärna här under!