Framtidens fokus

Tisdag, 10 december

Skrivet av AktieSvorsken

Tänkte jag skulle slänga ut lite tankar om vart jag tror att fokus borde ligga för den som vill investera i sektorer för framtiden. Givetvis borde du köpa en indexfond om du är som mig och inte har tid att läsa på och analysera, men om jag ska fortsätta leka med aktier så kommer fokus läggas på följande sektorer. Detta är absolut inga aktietips du ska följa, läs på själv och gör alltid dina egna analyser.

Framtiden

Nu skulle jag väl vilja säga att sia om framtiden är det bara meteorologer som ska få betalt att göra. Även om meteorologer kan se mönster av vad som komma skal, så är det förvånansvärt ofta att de har fel.

Att jag nu då ska analysera och förklara vad jag tror kommer bli viktigt att fokusera på kan egentligen bara ses som en idiotisk uppgift. Men kul har det varit att läsa och försöka förstå trender som kanske kommer påverka och bli en större del av oss i framtiden.

Att sedan göra en investering för framtiden i form av en aktie tror jag är en annan femma än att t.ex investera sparkapital i egendom. Helt säkert många tusen år med repeterande historia som gjort det enklare och på många sätt mer accepterat.

Cloud

Startar med det klassiska molnet. Och givetvis är inte detta en ny trend, men jag är tämligen säker detta är en sektor som bara blir större och större med tanke på all data som skapas i världen idag. Långt ifrån alla företag använder sig av molntjänster och vi har lång väg att gå för att detta ska ske. Att lokalt ta hand om egen data och information har varit normen i många årtionden, men är alltså på gång att ändras och flyttas ut på molnen istället.

Några bra exempel på företag vi alla vet om som nu fokuserar mer och mer på molnlösningar är Amazon (AWS), Microsoft (Azure) och Google Cloud Platform. Alla dessa stora bjässar erbjuder nu andra företag att använda deras molnservrar för att lagra och bygga sina tjänster. Jag är också tämligen säker på att fler och fler offentliga sektorer kommer hitta till molnet. Att dessa ska ha egna avdelningar för IT är inte effektivt och kostnadssparande nog, så här kommer det outsources mycket i framtiden. 

Förvånansvärt många företag som ännu inte tagit steget upp i molnet. När detta sker på ännu större skala så exploderar denna marknad.

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens, eller AI som det med enklare ord kallas har legat på mångas tungor under en längre tid. Några av oss är rädda för denna utveckling, medan andra ser detta som något behövligt som kommer hjälpa oss alla på planeten vi lever på. 

Ett enkelt exempel på AI där det används utan att allt för många tänker på det är Netflix. Så fort du gjort ditt första val av serie eller film börjar Netflix och deras algoritmer lära sig vad du gillar och vad du kanske vill se mer av senare. Allt för att göra det enklare för dig nästa gång, samt för att hålla dig kvar på plattformen. 

Givetvis handlar inte AI bara om att förbättra upplevelser på Youtube, Netflix eller Facebook, men om man ser lite längre är de nästa stegen inom AI något som kallas maskinlärning och deep learning. Detta går mer ut på att datamaskiner kan lära sig att utföra saker som vi människor tidigare bara trodde att vi kunde göra. Exempel på detta är att avläsa testresultat inom cancer eller att dammsugaren lär sig hur golvytan i ditt hus ser ut.

Random info är att jag nyligen hade ett möte med en av våra utvecklare på jobbet. Han är specialist på maskinlärning och sa att ”rule of thumb” är; Det vi människor kan göra, det kan vi lära en maskin att göra. Fast bättre. 

Artificial Intelligence
Skrämmande eller inte, men AI är här redan och kommer bara bli större och större i framtiden

Förnyelsebar energi

Säga vad man vill om denna bransch. Men om människan inte ska skita helt i det blå skåpet så är det dags att ta fler och större steg inom förnyelsebar energi. Bolag på börsen som är verksamma inom grön energi har gått otroligt bra i 2019 och förväntas göra detta fram i tid också.  (egna tankar)

Omställningen från fossil energi till förnyelsebar sådan är ett måste om vi ska klara de klimatmål som är satta runt om i världen. Olja, kolkraft och kärnkraft fasas ut mer och mer, vilket ger plats till bolag inom vind, sol och vattenkraft. Klimatet får allt mer utrymme i media och klimatanhängarna blir bara fler. 

Nu är jag givetvis inte helt rätt person att ta upp detta då jag själv arbetar inom denna sektor. Men om man inte blundar helt så ska man nog ha fått med sig att förändringar håller på att ske, fler och fler köper solceller, vindkraft byggs ut och utvecklingen kring vatten och användandet av detta exploderar. 

Renewables
Risker finns det med allt. Sektorn förnyelsebar energi kanske är den sektorn med störst risk när det kommer till politiska beslut och priset på olja. Dock tror jag ändå att detta är en sektor som absolut borde vara i en portfölj som vill vara med på en trend för framtiden.

Hälsa och demografi

Man kan säga mycket om det här med att vi människor lever längre och längre. Detta betyder att vi också får en högre genomsnittsålder i världen och detta blir en omställning på flera nivåer. Äldre människor har helt andra behov i form av läkemedel, ekonomi och äldrevård. Här öppnar det alltså upp sig möjligheter att vara med tidigt på att mänskligheten kommer leva längre än det vi gör idag. 

Att mänskligheten blir äldre sker alltså inte bara i de mest utvecklade delarna av världen. Samma utveckling sker även i mindre utvecklade områden och detta betyder att vi också kommer öka i antalet invånare här på jorden. Livet på landsbygden är inte helt den samma längre och med ökat antal invånare på jorden ökar också antalet människor som bor i städer. 

Folk lever längre, blir fetare och flyttar till städer. Här finns det flera möjligheter att vara med på utvecklingen i världen.

Cyber security

Nästan oavsett vilken sida du besöker på internet idag kommer du behöva klicka på en knapp där du accepterar att sidan eller en underleverantör använder cookies för att skydda dina data, samt anpassa innehållet för dig. Detta är inte helt cyber security, men det vittnar om att vi som människor på internet har tagit steg mot en värld där vi delar massor av information som sedan potentiellt också kan användas mot oss. I de flesta fall vill man som naiv människa tro att den insamlade informationen kommer komma oss till positivt användande, men så är absolut inte alltid fallet.

Kan summeras som att våra liv blir mindre privata och mer utsatta. Här kommer cyber security in mer och mer i fysiska säkerhetslösningar, då dessa också delar massor av information som inte alla tänker på. Alltid kul att ha ett larm kopplat till hemmet, eller en smart lösning för styrande av ytterdörren. Men detta gör också att det öppnar sig fler och fler ingångar (pun intended) i våra hem och framför allt i våra liv. 

Detta är kanske den trend som jag tror kommer utveckla sig i absoluta toppen av de jag nämner här. Det ständiga inhämtandet av information, den förväntade delningen av information om oss som enkelpersoner är exceptionellt stor.  

Vad tror du om framtiden?

Lika svårt för dig som för mig att säga något om framtiden och vart man kanske borde lägga sina pengar. Men att vara med på någon av nämnda ”megatrender” tror jag inte är en dålig idé om man vill ha positioner som inte behöver tas hand om speciellt mycket.

Jag personligen har allt för lite tid att lära mig om specifika sällskap, så att då hellre fokusera på sektorer som utvecklas fram i tid ser jag som en bättre idé. Helt klart tror jag också att smartast hade jag varit om jag köpte en fond som följer ett index och bara gav fan i allt. Men hur kul är det?

Vad tror du?