Har Halloween någon effekt på börsen?

17 oktober, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Njaa, inte direkt va? Skulle kanske så fall vara att omsättning på mat ökar en del under denna period, men annars är det nog väldigt lite som just Halloween påverkar börsen. Men ändå spännande att se på vad historien visar.

”Sell in May and Go Away”

Det klassiska uttrycket förklarar något så intressant som att det historiskt varit en sämre nedgång på börserna runt om i världen under perioden maj-oktober. Givetvis detta med undantag som alltid, men detta är alltså en trend som funnits länge. Speciellt när man har sett på ​Dow Jones Industrial Average (DJIA)​ som följer 30 av de största sällskapen på NYSE. 

Uttrycket har baserat sig på historisk data från 1950-2013. Efter 2013 ser man att denna trend inte längre har samma tendenser. 

Sista 10 åren har inte helt hängt med samma trend som för 50 år sedan när uttryckets myntades

St. Leger’s Day

Det ska väl tilläggas att uttrycket ovan inte kommer från Wall Street som många tror. Egentligen myntades detta uttryck i Londons finansiella distrikt och löd ”Sell in May and go away; come back on St. Leger’s Day.”

The St. Leger Stakes är givetvis ett hästlopp i England. Det är sista hästloppet för året och förr i tiden var alltså detta lopp sista sak som skedde innan det var dags att komma in på börsen då den skulle vända och visa positiv styrka igen. 

Resten av året

Vad som kommer ske fram i tid är det ingen som kan svara på, men att vi är inne i ett år där statistiken ovan nästan stämde kan man inte se bort från. Ganska kul att tänka på, men för en som mig som sitter långsiktigt på allt jag köper på börsen så spelar inte detta någon roll.

Hur gör du, sålde du i maj och kryper tillbaka nu på slutet av året?