Helvetesveckan

31 Januari, 2022

Skrivet av AktieSvorsken

Det finns en bok i Norge som är skriven av motivator och mental tränare Erik Bertrand.
Boken heter just Helvetesuka.
Erik har historia från norsk militär och har under den tid lärt sig en del om detta med att sätta och pressa egna gränser, allt för att nå lite längre och utveckla sig själv som människa. Denna bok handlar om just detta.

Helvetesveckan innebär bland annat

  • Att gå och lägga sig 22:00 och stå upp 05.00 varje dag
  • Träna minst 60 minuter varje dag
  • Förbjudet med TV
  • Förbjud med sociala medier under arbetstiden
  • Ingen alkohol
  • Äta och leva sunt
  • 42 timmar utan att sömn mellan Torsdag morgon och fredag kväll.
  • Egna regler och mål man definierat och vill leva efter under veckan

Måndag - Vanor

Veckan startar med att man ska definiera sina vanor, både goda och dåliga. Dessa kartläggas och sedan ska fokus vara på att fokusera på de goda vanorna, och göra mindre av de dåliga vanorna. 

”Vi blir det vi oftast gör. Att vara framgångsrik är då ingen handling, utan en vana”

Jag vet för min egen del att den kanska värsta vanan jag har är att jag kolla min mobil hela tiden. Att jag gör det när jag är själv gör egentligen inte så mycket, jag blir mest bara besviken på mig själv då att jag väljer att prioritera min tid med mobilen istället för något fruktbart. Detta är speciellt också irriterande för mina när och kära. Jag kan ta mig själv att sitta på middag med tjejen och plocka upp mobilen för att kolla vad som skett på Twitter. Är så jävla onödigt!

Jag har givetvis en hel del andra vanor också som jag vet kan vara irriterande för både mig själv och min omgivning. Dessa har jag skrivit ner och ska fokusera på denna måndag för att försöka vara en ännu bättre version av mg själv. 

Tisdag - Fokus

Fokus är väl egentlige något som jag är ganska bra på. Prokrastinering finns inte helt i mitt register, men jag kan nog bli bättre på att kartlägga vad det är jag ska fokusera på och när.

Här kommer ju ”regeln” om att sociala medier inte är lov under arbetstiden. Detta är något jag vet kan ta bort fokus hos mig själv, men ser det också hos mina kollegor. Att ta en paus i vardagens stress förstår jag kan vara något man tyr till ibland, men man bör inte göra det så länge att det tar bort fokuset från det man egentligen gjorde.

I denna dag kommer också olika humör in. Tanken är att man ska ändra humöret efter vad det är man ska göra och hur jag tänker att det kan genomföras bäst.

Ett exempel är att när jag ska på träningen på morgonen, då ska fokuset vara 100% och humöret vara taggat som fan för att få ut mest möjligt av träningen. Middagen på kvällen samman med tjejen ska humöret vara undrande, glatt och kärleksfullt.

Onsdag - Time management

Detta är väl kanske den del jag känner att jag är både bäst, och sämst på. Här har jag mycket att lära, och mycket att lära ut.

”Den människa som vågar kasta bort en timme av livet, har inte förstått hur värdefullt livet är”

Har lagat mig en lista över saker jag sak få gjort under tisdagen, men också under hela veckan då jag vet att jag har saker jag borde gjort, men ännu inte lagt in i min planering för kommande veckor. Nu är det nedskrivna och ska genomföras!

Detta kapitlet i boken handlar också en del om att ha en plan för hela året, varje månad och vecka. Ja, enda ner på dagen ska dt planeras. Jag är inte helt där att jag planerat hela året, men jag lagar varje vecka och dag en lista med saker jag vill få gjort. 

Torsdag - Utanför komfortzonen

Detta är väl kanske den dag som denna bok är mest känd för. 

Detta är den dag man ska göra allt annat som man gjort, man ska träna, äta bra, skippa TV och bara vara på plats i livet. Men man ska göra detta genom att vara vaken ett helt dygn och ändå kunna vara en god person, kollega eller partner. 

Denna dag kommer man möta flera olika känslor inom sig själv som man inte är vad vid, frykt, trötthet, ilska och massa annat. Jag gjorde det senast jag testade denna veckan och blev förvånad hur mycket olika känslor som bor i vår kropp. Värsta utav all är väl när man varit vaken i 24 timmar, ja då ska man ut och träna en timme som vanligt för att sedan dra tillbaka på jobbet och fortsätta som vanligt till kockan 22:00. 

Essensen här är att man ska jobba, arbete och bli klar med flera av de uppgifterna man har i arbetsvardagen, men som man aldrig känner att man blir klar med. De där sakerna som ligger och gnager och stressar. De ska arbetas bort så att man kan fortsätta nästa vecka utan att känna den samma stressen över det man skulle ha gjort. 

Fredag - Vila

Efter att nu ha varit vaken och kört sig långt ner i källaren dagen innan så handlar denna dag om att komma tillbaka till livet och känna hur bra man har det i kroppen av att inte vara stressad eller känna att man skulle ha gjort den där ena saken som alltid blir flyttad på. 

Träning ska givetvis genomföras som vanligt, men dagen handlar mycket om att ta hand om kroppen, ta små pauser där man behöver det för att hitta tillbaka till ro och lugn i kroppen. Man är ju ganska sliten här, har varit vaken i snart 42 timmar. 

Frueds nyckelknippa nämns i boken, aldrig testat men ska nog göra det denna veckan. Enkelt förklarat ska du tillåta dig att sitta på en stol med en nyckelknippa i handen. Du får sitta där och slappna av, stänga ögonen och när kroppen slappnat av nog, musklerna tar en pause så kommer du tappa nycklarna på golvet och vakna av ljudet.

Lördag - Inre dialog

Detta är kanske den dag jag tycker om mest. Inte det att man ska jobba som en vanlig arbetsdag, men för att denna dag innebär att man ska tänka på hur man är som person, vad man har för mål och krav på sig själv och varför man har dessa.

Kan jag sluta tänka så mycket på vad andra tänker om det man gör? 

Kan jag sluta kommunicera på just det sätt jag gör, som jag vet kan vara irriterande för min omgivning? Ett ord kanske kan bytas ut för att det man säger ska låta annorlunda? 

Inse att jag är bra som människa och leva gott på den tanken.

Vi påverkar och vi påverkas. Hur vi kommunicerar påverkar, och det är något man enkelt kan göra något med. Ett exempel är ju när någon frågar hur vi har det. Ofta svarar man bara ”Bra”, eller är man på riktigt jävla bra humör så slänger man ut ”Jag har det bra”.

Men tänk hur den som frågade hade reagerat och påverkats om man istället hade svarat ”Tack som frågar, jag har det väldigt bra på grund av att idag ska jag ….” Det svaret hade gjort den som frågade ännu mer nyfiken, och helt säkert fundersam på varför man svarade som man gjorde. 

Söndag - Perspektiv

Sista dagen av Helvetesveckan är här, och denna dag handlar om att inte göra speciellt mycket. Givetvis ska man leva söndagen som en vanlig söndag, men man ska inte arbeta. Man ska träna som vanligt, men slipper kombinera det med att dra på jobbet. 

Mycket denna dag innebär att tänka tillbaka på veckan, vad fick man till och vad kan man ta med sig vidare. Allt man gjort kommer givetvis inte fortsätta i livet, veckan har ju varit extrem på många sätt.

Sist jag gjorde detta innebar söndagen mycket tid med tjejen. Hon har ju och kommer ju bli ganska bort prioriterad denna vecka. Tyvärr.

Men förhoppningsvis kan denna vecka ge mig en energi, och mer tid längre fram som jag har som mål att hon ska vara en del av. Vi har haft en del dialoger om detta med tid, arbete och livet generellt. Vi har bara ett liv, därför dags att börja leva det och sluta vara knäckebrödsmiljonär. 

 

Skulle du kunna tänka dig att testa Helvetesveckan?