Historien repeterar sig alltid?!

06 januari, 2020

Skrivet av AktieSvorsken

Jag blev en del av #finanstwitter för ungefär 1.5 år sedan. Jag kom ut lite fel och startade allt för aggressivt. Detta resulterade i att när jag väl köpte min första lägenhet var jag tvungen att sälja av nästan alla aktieinnehav för att ha till handpenningen. Detta har alltså hänt igen. Typ..

Gör om, gör rätt

Blir väl egentligen fel att säga att jag gjort samma misstag en gång till. Denna gång var jag väl medveten om vad detta innebär, och jag har en plan för hur detta ska gå till.

Jag köper dessutom inte ensam denna gång. Denna gång har jag med min partner i livet, min flickvän och tillika bästa kompis. Vi har länge diskuterat detta med att köpa en lägenhet samman. Nu kom tillfället mot oss och vi slog till då vi med 90% chans redan har en person som ska hyra lägenheten.

Diversifiering tjatas det mycket om, här blir det alltså att investera en del av våra pengar i egendom istället för allt på börsen.

Random kök enbart för att få att få lite luft i inlägget, haha

Ett köp och flera sälj

En av anledningarna till att vi tog valet om att investera i en lägenhet till är för att som det är just nu när detta skrivs, så äger vi tillsammans tre stycken lägenheter. Tjejen har en, jag har en och samman har vi alltså nu en.

Att tjejen skulle sälja sin lägenhet har varit klart i snart 6 månader. Detta för att om man i hennes tillfälle äger en lägenhet som man själv inte bott i på 12 månader, ja då måste man betala vinstskatt när man säljer. Detta slipper hon alltså nu och har visning och förhoppningsvis pengar på banken inom några veckor.

För min egen del innebär detta att en hel del positioner i portföljen ryker och måste likvideras. Detta gör egentligen inte speciellt mycket då jag har ett par positioner som jag tänkt jag inte vill ha längre. Det känns bra!

Vidare kan jag också meddela att lägenheten som min flickvän nu säljer, den är fullt möblerad och alla dessa möbler kör vi bara över i den nya lägenheten och hyr ut den fullt möblerad, vi slipper alltså utgifter för möbler och annat. 

Bonus coming my way

För er som följt med mig här på bloggen under 2019 har nog fått med sig att jag jagade ett årsmål på 400 st sälj som skulle resultera i en bonus på 200.000,-

Detta mål nådde jag och antingen i februari, eller mars kommer dessa pengar betalas ut och jag kan då antingen slänga tillbaka dessa i aktieportföljen, eller betala ner på något av de lån jag har. Då jag och tjejen delar på detta lån så blir det helt säkert inte på det nya lånet som jag amorterar först, hehe

Läggas till ska ju att räntor, avgifter och amortering förväntas täckas av den som hyr lägenheten. Något som känns otroligt bra om vi lyckas med. 

Råd från Twitter?!

En person jag pratade med på Twitter tyckte jag skulle öka mitt första lägenhetslån och använda dessa pengar till handpenningen till den nya lägenheten. Detta för att räntan jag skulle få på dessa pengar är lägre än det förväntad avkastning är på pengarna investerade på börsen. Kan låta som en idé för många, men för egen del är inte det en chans jag vill ta.

Tanken med inlägget är att göra er få läsare jag har medvetna om att sparandet i 2020 antagligen inte kommer bli över 300.000,- som det blev i 2019. Alltså valt att investera en stor summa som förhoppningsvis ger mig god avkastning längre fram.

Vad hade du gjort?