INTERVJU MED FINANSDOKTORN

Skrivet av AktieSvorsken

En av de jag anser slagit sig fram på ett vackert och tydligt sätt utan att egentligen slänga fram massa analyser om sällskap är Finansdoktorn. Denna doktor har alltså på sin fritid lärt sig både hur kroppen fungerar och hur vi ska hålla oss friska, men också hur man ska koda en vacker hemsida och fylla den med nyttigt innehåll och resurser som alla kan använda gratis.

Doktorn som jag kallar honom är en trevlig prick som ofta har tid för att snabbt svar när man tar kontakt, lite ovanligt för en doktor kan man kanske tycka, men här har vi en av mina absoluta favoriter på Twitter. 

God läsning.

Fem snabba:

 1. Bil eller kollektivt?
  Dr: Bil
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken?
  Dr: Handlar på coop, deras egna märker, mycket eko
 3. Avanza eller Nordnet?
  Dr: Svårt, använder båda. Men primärt Nordnet för tillfället.
 4. Biff eller fisk?
  Dr: Biff
 5. Senaste aktieköp?
  Dr: Fyllde på i SinterCast och nyköpte ChemoMetec, båda köpen i min tillväxtportfölj.
Finansdoktorn i egen hög person.

Om man läser din bio så är du alltså läkare som är intresserad i ekonomi. Tror du detta är vanligt bland läkare, alltså att man är upptagen av ekonomi?

Dr: Det är ganska ovanligt med läkare som har större intresse i ekonomi. Många har stora inkomster men även stora utgifter. Det är nog likt många andra branscher. Det pratas sällan ekonomi på jobb, blir det ekonomisnack så är det jag som startat igång något.

Jag vill inte trampa någon på tårna, men tror du det kan vara ett resultat av att ni jobbar mycket och därför också tjänar ”mycket” pengar?

Dr: Det blir allt vanligare idag att arbeta mindre. De flesta av mina kollegor arbetar deltid. Det är helt enkelt inte värt de extra timmarna, marginalskatten äter upp pengarna. Sen tror jag att många läkare redan har det mycket gott ställt, oavsett om de investerar eller ej, så det kan också påverka att intresset inte är större.

Du som är intresserad i aktier och ekonomi är då helt säkert också intresserad av innovativa företag och produkter. Vad tänker du som läkare, om det här med att man nu kan ha en Facetime-konsultation med en läkare. Man kan väl till och med nu får recept utan att faktiskt möta läkaren. Såg senast idag att ett apotek köpt sin in i en av dessa appar. Vad tror du om denna sektor?

Dr: E-sjukvård och E-hälsa kommer växa. Givetvis finns det begränsningar, just med läkar-patient-kontakt så uppstår stora hinder för att adekvat göra en komplett bedömning. Visst, anamnes är alltid det viktigaste instrumentet, men en fysisk undersökning av relevanta delar ingår för att få en så träffsäker bild som möjligt. Men för enstaka milda och vanliga åkommor så går det bra. Recept utan besök är väl ok, så länge läkaren är trygg med att rätt diagnos är ställd. Våra sköterskor kan även ta hand om en hel del, och då skriver vi recept utan att träffa patienten. Detta är dock en het potatis och olika kliniker gör olika. Inom E-hälsa tror jag det finns enorm potential. Mätinstrument av olika slag, mjukvara som monitorerar och skickar attraktiv data från patienter till vårdenheter. Diabetes är en stor marknad, där utvecklas ny teknik hela tiden. Smarta klockor kommer även kunna mäta mer och mer, sen om effekten av detta blir positiv eller negativ, det får tiden utvisa.

Och om vi styr undan lite, vilken är den första sidan du öppnar när du loggar in på Internet? Kanske journalsystemet? 

Dr:
Privat – För tillfället min mejl, Twitter, Instagram och Facebook. Finansdoktorns kanaler framförallt, svarar på frågor och dylikt.
Jobbet – Journalsystemet är en separat app, även mejlen. Så på webbläsaren blir det nog oftast
fass.se eller internetmedicin.se för att slå upp saker.

Enligt Twitter skapade du ditt konto januari 2019. Hur länge har du varit en del av #FinansTwitter? Och vad var anledningen till att du blev en del av Twitter?

Dr: Jag har varit på twitter sedan 2012. Oklar anledning till att jag initialt anslöt mig, tror att många vänner använde twitter då, det var populärt. Men jag var inte alls särskilt aktiv. När mitt intresse för ekonomi och investeringar tog ny fart så blev finanstwitter en naturlig plats att umgås med likasinnade. Detta var 2017. Finansdoktorn startades januari 2019.

Om du skulle beskriva dig själv med bara tre ord?

Dr: Tävlingsmänniska, noggrann, blå.

Kan du beskriva ditt liv för 10 år sedan?

Dr: För 10 år sedan så spenderade jag mycket av min tid på föreläsningar och seminarier. Mycket böcker och universitet. Jag mötte även mitt livs kärlek och mamman till mina barn.

 

Underbart att läsa att kärleken är viktig. Något jag ofta nämner i mina tweets att investera i kärleken är något fler borde göra istället för den där sparkvoten hela tiden.

 

Har du något som du vet jag inte vet om dig, men som du tror jag skulla höja ögonbrynen om jag visste?

Dr: Oj… hmm. Jag är en tobaksbrukande läkare? Är det tillräckligt? Men berätta det inte för mina patienter!

 

Härligt med lite läkarhumor där ja, den smög du in fint!

 

Ser ju att du har knåpat ihop en otroligt fin hemsida, samt flera olika resurser som vi andra kan använda oss av. Har du andra intressen som också tar upp mycket tid, eller är det mest aktier och att hålla den svenska befolkningen friska det går i?

Dr: Just nu har jag inte mycket tid över till annat. Mitt yrke och att vara småbarnsförälder tar en hel del tid. Men förutom tid till familjen så lägger jag det mesta på börs, investeringar och finansdoktorn. Jag har även intressen inom sport.

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

Dr: Oj, hade gärna svarat på en tvärtomfråga. Det är lättare. Jag lägger inte ner någon tid på att granska aktier som jag inte tycker om. De faller bort ganska snabbt i min granskning. Att ”aldrig” köpa är också svårt att säga, då man aldrig vet hur saker och ting utvecklas i framtiden. En ratad aktie idag kan hyllas imorgon.

Lugn Doktorn, varför så bråttom? Jag har tänkt på allt!

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara?

Dr: Ja här kom motsatsen. Denna beror på tidshorisonten. Hade jag idag valt en aktie att placera mina pengar i, så hade det blivit ett investmentbolag pga diversifiering, det är kanske lite fusk och inte lika roligt. Investor hade jag nog valt. Exkluderar jag investmentbolag så blir det Evolution Gaming just nu, ivf på något år till några års sikt.

Och så avslutar vi med klassikern. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

Aktiesvorskens portfölj

Dr: Oj. Mitt initiala intryck är att det är väldigt många olika sorters bolag, vilket är bra. Men jag vill gärna ha en tydlig och enkel strategi. Ditt största innehav är ett bolag som inte går med vinst och försäljningstillväxten har avstannat. Megasvår fråga. Nu har du kanske en mycket tydlig strategi men annars hade jag börjat där. Men vi är alla olika och det viktiga är att man regelbundet investerar och gör det på lång sikt.

Tack Finansdoktorn för att han var med på denna intervju. Doktorn är en rolig prick som jag bara kan uppfodra alla att följa med på. 

Summerar vi doktorn så verkar han vara en reko kille som har fötterna på jorden fast han tjänar bra med pengar. Detta ska han dock göra då hans arbete är något av det viktigaste som finns.

Doktorn tycker att mitt stora innehav i NEL är en svaghet, detta kan jag hålla med om då den börjar få allt för stor plats i både mitt liv och min portfölj. Blir att följa Doktorns råd här och amputera lite!

Har du inte gjort det redan, besök Finansdoktorns hemsida, klicka dig runt och bli förförd!