INTERVJU MED NIKLAS ALDÉN

Skrivet av AktieSvorsken

Du har kanske hört honom prata i podcasten Market Makers, eller har du kanske mött honom i en workshop för att lära mer om Office 365 i samband med hans sällskap Checkat IT. Oavsett är det en ära att presentera mitt första intervjuobjekt, Niklas Aldén.

Fem snabba:

 1. Bil eller kollektivt?
  N: Elcykel
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken?
  N: Smakar det så kostar det…nej, men vissa saker bör man inte snåla på. Dock köper jag aldrig extremdyra saker.
 3. Avanza eller Nordnet?
  N: Avanza
 4. Biff eller fisk?
  N: Vegetariskt
 5. Senaste aktieköp?
  N: Några Berkshire-aktier för att kunna besöka stämman i maj!

Hej Niklas. Kan jag få vara så trevlig att jag skriver att du ser ung ut, men samtidigt slänger jag ut frågan om hur gammal du är?

N: Kan man väl få, jag fyller faktiskt 30 i år men inser att min profilbild på Twitter börjar bli lite gammal.

Och då blir automatiskt frågan, hur länge har du varit en del av #FinansTwitter?

N: Var ganska sen in på Twitter faktiskt, juni 2017 skapade jag mitt konto. Alldeles för sent om du frågar mig idag. Twitter tar lite tid att sätta sig in i men det är det klart värt när man hittar bra folk att följa. Man får dock vara noggrann med att rensa ut ibland också.

Och om du skulle beskriva dig själv med bara tre ord?

N: Cynisk, nyfiken, egen.

Jag är också lite intresserad i vad som sker utanför ditt liv på #FinansTwitter. Hoppas det är ok att jag gräver lite. 

Som jag förstått det har du barn och bor i Linköping. Utvandrad 08:a och gammal säljare i grunden.  

Kan du beskriva ditt liv för 10 år sedan? 

N: Det har hänt mycket på 10 år; då bodde jag väl hemma, gick i gymnasiet och hade ganska nyligen träffat min blivande fru. Spelade mycket musik och höll på med film. Detta ledde sedan in på att mitt första bolag jobbade med just filmproduktion, främst inom reklamfilm.

Vilken är den första sidan du öppnar när du loggar in på nätet? Räkna inte här med din startsida och begrunda gärna svaret 🙂

N: Oftast är det mailen eller Twitter. Ibland brukar jag stänga ned Twitter för att kolla Twitter en stund. 😅

WOW, det där lät intressant, haha. Kan du förklara lite mer vad du menar med att stänga ned Twitter för att kolla Twitter en stund?

N: Alltså, det är ju ett typiskt beroendebeteende, man sitter och glor på något, tänker ”undra vad som händer på Twitter”, stänger ner, gånger in på Twitter och inser då att jag ju redan var inne på Twitter…

Ja, det där måste man väl hålla med om sker ett par gånger under en dag. Tydligen inte bara jag som gör det alltså. 

Vad gör du på fritiden när du inte hänger med oss andra på #FinansTwitter?

N: Förutom det uppenbara som att umgås med min familj eller vänner så är det framförallt investeringar, podcasten, jobbet och träning som upptar tid.

Mat och dryck gillar jag mycket också och sedan vi fick vår dotter och det blivit svårare att gå ut på restaurang så har intresset för mat och dryck hemma skjutit i höjden. Därför lägger vi en hel del tid på att leta vin, blanda drinkar och laga mat.

Jag tar dig som en familjefar som gärna njuter en godare flaska rödskjut. Vilken är din favorita rödvin?

N: Om jag får ger jag gärna tips på tre olika viner som alla är trevliga favoriter:

Substance (art.nr. 74083, 179kr)
Château Beauchêne (art.nr. 71056, 165kr)
Piemonte Barbera (art.nr. 72782, 119kr)

Riktigt trevlig amerikanare som passar både som sällskapsdryck eller till en lite tyngre köttbit. Har provat igenom det mesta som systemet erbjuder från Charles Smith Wines och denna tillsammans med Kung Fu Girl (Riesling) är helt klart favoriterna.

Viner från Côtes du Rhône brukar väl generellt anses vara prisvärda och goda och detta är inget undantag. Denna är en ny favorit hos mig som jag nyligen rekommenderade på Twitter också och hittills har ingen varit missnöjd. Passar nog utmärkt för den som gillar att lagra viner också!

Vi gillar pasta och jag älskar fruktiga italienska viner, gärna från just Piemonte. Otroligt prisvärt vin som alltid går hem till italienskt.

Du är en del av podcasten Market Makers, vad var din och Fabians idé med detta? 

N: Vi träffades via studentföreningen Börsgruppen och startade upp en podcast där som hette Vargen i Valla. Denna var ju dock knuten till föreningen och efter ett år byttes utskottet ut och vi blev av med podden. Vi saknade de regelbundna pratstunderna och valde så småningom att dra igång en egen podcast istället och det har vi inte ångrat en sekund.

Finns inte så mycket konkreta mål med podden annat än att vi gärna ser att den går lite plus på sponsorintäkter. Så länge vi tycker det är kul att snacka med varandra och lära oss nya saker så lär vi fortsätta producera Market Makers.

Jag måste erkänna att er podcast har varit en god vän på min korta väg i finansvimlet. Det vill jag tacka för. Finns det något med podcasten du skulle vilja göra annorlunda, något du tror Fabian absolut inte hade tyckt var lika spännande?

N: Tveksamt faktiskt. En diskussion vi dock ständigt för är hur nybörjarvänliga vi ska vara. Å ena sidan drivs vi ju av att utmana oss själva och vi använder podden som en ursäkt att förkovra oss, å andra sidan är det så klart lättare att få mer lyssningar om man riktar sig mot en bredare publik genom att vara mer lättillgängliga.

I slutändan är vi dock nöjda med den lyssnarbas vi har och vi försöker hitta en kompromiss där vi kan prata om komplexa ämnen samtidigt som vi stannar upp ibland och förklarar det som kan vara svårt för nybörjare.

Om du hade fått leva en gång till. Hade du gjort något annorlunda, eller är du som jag och ser för dig att samma sak nog hade skett ändå?

N: Extremt svår fråga. Å ena sidan vill man ju inte ha något ogjort men jag är också en sådan som kan älta saker. Hade gärna börjar spara tidigare och kanske spenderat lite mindre av avkastningen så hade jag fått ännu mer utav ränta-på-ränta. Samtidigt vill jag ju inte ha några resor eller annat ogjort som sagt.

I slutändan får man nog vara nöjd med det jag har, hade jag gjort annorlunda hade jag ju inte haft den fina familj jag har idag.

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

N: Jag vill ogärna blanda in känslor när det kommer till aktier men det blir ju inget roligt svar så jag säger Anoto. Deras business tycks främst bestå i att göra nyemissioner. Men se nu inte detta som någon form av rekommendation, saker kan alltid förändras.

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara?

N: Ska det vara en aktie jag måste äga för evigt blir det något jag tror alltid kommer att finnas och som stått tidens test, det får nog bli lyxklassikern LVMH.

Och så avslutar vi med klassikern. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

N: Tycker din portfölj ser bra ut, gillar diversifieringen och att du även äger fonder. Om jag ska säga nånting är det väl Swedbank och TietoEVRY jag inte gillar, den förstnämnda för att jag inte ser varför man skulle vilja äga bank just nu och den sistnämnda eftersom EVRY ville stämma mig en gång.

Aktiesvorskens portfölj

Oj, det där lät allvarligt. Hoppas inte det fick allt för stora konsekvenser. EVRY är ju ett ganska stort sällskap. Men varför skulle de stämma dig? 

N: Vi hade en startup som genomgick något av en identitetskris och bytte namn ett par gånger för mycket. Ett av namnen vi testade var EVRY, det passade väldigt bra med det vi försökte sälja men det tog inte lång tid förrän det dök upp ett brev på posten från en av EVRY:s advokater. Vi fick byta namn igen…

Tack Niklas för att han var med på denna intervju. Jag hoppas du som läser lärt dig lite mer om Niklas än det du visste tidigare. Inte säkert det är saker som kommer förändra ditt liv, men lite fun facts har vi nu alla fått. 

Uppsummerat verkar Niklas vara en trevlig pappa med små barn som han tar hand om väl, samtidigt som han tar hand om kärleken hemma med en godare flaska vin. Vet vad han tycker om och säger nog helt säkert till om det är något som inte passar. Skulle aldrig röra Anoto, något som jag under dessa intervjuer har märkt är återkommande för fler profiler på finanstwitter.