INTERVJU MED Proƒessor Kalkyl

Skrivet av AktieSvorsken

Vem har inte läst hans uppsummeringar om olika bolag på Twitter. Vem har inte fått lust att äga alla dessa bolag och ta en bit av kakan som han analyserat? Jag kanske bara pratar för mig själv, men dagens intervjuobjekt är kanske den på Twitter jag hyser mest respekt för när det kommer till börsen. Professorn är en som lägger ner mycket tid på det han gör och han borde vara ett naturligt val för alla på Finanstwitter att följa.

Fem snabba:

 1. Föredrar du bil eller kollektivt? 
  P: Egen bil är bekvämt.
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken? 
  P: Om varan är en likvärdig, så varför inte ICAs?
 3. Avanza eller Nordnet? 
  P: Avanza, alla dagar i veckan.
 4. Biff eller fisk? 
  P: Beef.
 5. Senaste aktieköp? 
  P: Match Group och Spotify.

Hej Professorn, fett att du ville vara med på detta. Är du nervös för vad jag ska fråga?

Det ska nog gå bra.

Hur länge har du varit en del av #FinansTwitter?

Bra fråga, 1.5 år kanske.

Och hur länge har du hållit på med akter och investeringar?

Cirkus 5 år, så jag är relativt färsk.

Om du skulle beskriva dig själv med bara tre ord?

Svårt att svara på det utan att snudda vid självhat eller självgodhet, hehe

Jag är också lite intresserad i vad som sker utanför ditt liv på #FinansTwitter. Hoppas det är ok att jag gräver lite. 

Vilken är den första sidan du öppnar när du loggar in på nätet? Räkna inte här med din startsida och begrunda gärna svaret 🙂

Tråkigt nog börjar det väl allt som oftast med en Google-sökning.

Har du något som du vet jag inte vet om dig, men som du tror jag skulla höja ögonbrynen om jag visste?

Att jag är hantverkare kanske?

Nu är du ju ung, men om du hade fått leva en gång till. Hade du gjort något annorlunda, eller är du som jag och ser för dig att samma sak nog hade skett ändå?

Så i detta scenariot föds jag på nytt, fast jag minns mitt gamla liv under hela uppväxten? Låter klurigt. Men man önskar väl typ att man började med börsen tidigare, upptäckte gymmet i lågstadiet och lärde sig koda på dagis.

Du verkar för mig vara den ”go to” personen om man vill ha information om aktier som man inte visste fanns, men efter man läst önskade att man redan ägde.

Vart finner du inspirationen till att vara så påläst om alla sällskap?

Inspirationen hittar man väl lite överallt. Alla som har ett driv och är djupt intresserade av något; oavsett om det är Nicklas Andersson på Avanza som inte kan öppna munnen utan en börsreferens, eller Rod Stewart som i hemlighet byggt en sjukt detaljerad modelltågbana under 25 års tid. Envetenhet + passion?

Har du andra intressen som också tar upp mycket tid, eller är det mest aktier det går i?

Nja. Musikintresset är stort, men det går ju att lyssna på även om jag är på jobbet eller screenar bolag. Film och böcker tar ju tid också, men inte på samma sätt.

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

Svårt att säga, allt kan ju hända. Tekniskt sett skulle ju ett fantastiskt bolag kunna ta över det hopplösa skalet (inkl. aktieägarna) från ett urkasst bolag och vända skutan med en helt >nu< affärsplan. Men suspekta små gruvbolag är ju livsfarligt om man inte vet vad man sysslar med, likaså binära biotech-case.

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara?

Fegisen i mig vill ju ha något diversifierat kvalitetsbolag med konkurrensfördelar. Typ Alphabet, Lifco eller Roper Technologies. Men har ju med tajmingen att göra också.

Och så avslutar vi med klassikern. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

Eftersom jag inte kan något om vissa bolag så blir det svårt. Men jag skulle nog kolla en gång extra på 2curex, känns som att många på Twitter bara kör en följa-john där utan någon koll på riskerna. Säkert ett spännande case dock. Lite samma sak med Climeon. Och Swedbank och Sampo måste vara två av Nordens absolut tröttaste bolag?

Vill tacka Professor Kalkyl för svar och deltagelse. Kan konstatera att Professorn är en ung hantverkare med stort aktieintresse och som så många gånger förr, träffar bra med sin analys av att 2CureX och Climeon är aktier jag köpt utan att läsa på. Professorn tycker också att Göran Persson sitter som styreledare för ett av Sveriges tröttaste bolag.