INTERVJU MED SELANDER.SAVINGS

Skrivet av AktieSvorsken

Här kommer en intervju med en av mina absoluta favoriter på #Finanstwitter. Selander.Savings är en Gotlänning med fokus på hållbara investeringar och grön portfölj. Har precis som mig gjort sina hundår som partysvensk i Oslo, men lever nu livet som trophywife till tjejen som är DJ och reser runt i Europa. 

God läsning, kanske kommer det ett aktiecase från Gotland!

Fem snabba:

 1. Föredrar du bil eller kollektivt? 
  S: Kollektivt
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken? 
  S: Jag saknar ICA här i Norge!
 3. Avanza eller Nordnet? 
  S: Nordnet
 4. Biff eller fisk? 
  S: Fisk på kusten, biff i inlandet
 5. Senaste aktieköp? 
  S: VectoIQ Aquisition Corp

Hallå, Fint du ville vara med på detta 🙂 🚀

Bare hyggelig som vi så fint säger här i grannlandet 😁

SelanderSavings. Spännande namn. Hur kom du på det egentligen?

Selander är mitt efternamn och när jag först gick med i Finanstwitter så märkte jag att det var ett stort fokus på sparande, man ville ju va en i mängden, så det blev kort och gott SelanderSavings.

Du skriver på din Twitterprofil att du är en miljöinvesterare med lång tidshorisont. När du skriver lång tidshorisont, hur lång tid menar du då?

Jag tänker mig tills jag är 50, vilket är 24 år, det blev ett bra mentalt ankare. Med det sagt så är det inte så att jag absolut måste hålla varje bolag i +20 år, jag har inga problem med att sälja innehav och har sålt innehav efter bara någon månad, men varje nytt köp ska göras med ett långsiktigt syfte.

Du skriver också att du gärna undviker olja, men likt mig har du ändå flyttat till Norge och lever gott på oljepengarna. Hur kommer det sig?

God poäng! Jag flyttade hit efter gymnasiet för att min storebror bodde här, sen råkade jag möta kärleken och då blev det naturligt att bo kvar. Ser det inte nödvändigtvis som att jag lever gott på oljepengarna.

Hur länge har du förresten varit en del av #finanstwitter?

Jag tror jag gick med en gång i 2017, men nu när jag tänker på det så blir jag osäker, hade ett gammalt twitterkonto som jag bytte namn på.

Har börsen alltid varit intressant för dig, eller är det något som du blivit mer intresserad av i äldre dagar?

Nej tvärtemot. Länge så var det träning som var det enda jag levde för, ekonomi och pengar gjorde mig bara provocerad och så länge jag kunde betala min hyra så ville jag inte höra nånting om det.

Du har helt säkert ett par exempel, men kan du ta fram ett där du gått in hårt på ett bolag, som helt totalt har gått åt helvete?

Hmm jag är kanske allt för ny på marknaden (och bara vart med om den glada bullmarknaden) så jag har inget som gått riktigt åt helvete, eller jag deltog med en mikroskopisk post i bitcoin racet och där gick jag ju på en smäll. Annars köpte jag på peak halvledare och såg den sedan tappa 40%, men det slutade ändå bra för den hämtade in allt i 2019 och jag sålde på +.

Har inte haft en fy skam av utveckling denna kurs. Dock slaktad som allt annat efter Covid-19
Gotlandsbolaget. Ser mer ut som flaggan till ett fotbollslag än ett rederi 🙂

Du kommer från Gotland. Finns det några spännande sällskap från den stora ön med solgaranti, eller har ni mest bara turism som ni lever på där borta?

Stämmer bra, haha ja man kan nästan tycka att det borde komma ett svenskt Scatec Solar därifrån. Vi har ju dock Slite Vind som blev noterat för en liten tid sedan, som mig veterligen har gjort det bra. Sen har jag även sett att Gotlandsbolaget går att handla på Avanza, Gotlandsbolaget  har mer eller mindre monopol på färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet.

Om vi går tillbaka till detta med att du flyttat till Norge. Har du alltid bott i Oslo eller har du bott på fler platser?

Det har alltid varit Oslo och i många år så hade jag aldrig sett en annan norsk stad än Oslo, det har ändrat sig lite nu dock.

Nu jobbar du på Delicatessen i Oslo. Och som du jag privat diskuterat så har du också en historik i utelivsbranchen här. Saknar du den tiden?

Det stämmer, ansvarar för baren på en tapas restaurang, vid sidan av studierna. Saknar och saknar, det var en fartfylld tid med mycket glädje, pengar och känslan av att alltid festens centrum. Jag är otroligt glad att jag har fått uppleva det, men inte helt övertygad om att jag hade gått tillbaka.

Nu studerar du, vad är det du studerar egentligen? Och hur lång tid har du kvar?

Gör min Bachelor i Ekonomi och administration och har ca 1,5 år kvar. Är väl mer finans som intresserar mig, men jag ville starta med en bredare studie.

Vad tror du om den framtida börsen förresten? COVID-19 gör ju att allt känns lite motigt nu, samt valet i USA som ingen blir klok på.

Oj, nu är det svårt att inte dra till alla klassiska buffet och Howard Marks citat.. Jag tror absolut Corona kommer stöka till det, mer än vad det redan gjort, och det kommer påverka oss människor både psykiskt och fysiskt, vilket påverkar ekonomin och i sin tur börsen.

Hur det här ska utveckla sig och vart det här ska ta vägen vågar jag inte uttala mig om, jag har ingen expertis på området och då är risken att jag sprider missinformation större än chanser att jag gör något positivt. Jag tycker dock det är otroligt intressant att få va med om detta så tidigt i min investeringskarriär så att jag kan få observera och lära mig hur vi och marknaden reagerar, det kommer vara en nyttig lärdom för det är garanterat inte sista gången någonting kommer att stöka till det.

Angående valet så menar jag som många andra att Trump kommer göra allt i sin makt för att stimulera börsen så att han ser bra ut, men jag är väl medveten om att allt kan hända. Det var ju ingen som trodde att Trump skulle vinna, nu är alla övertygade om att det blir 4 nya år.

Skulle du säga att norska #finanstwitter är annorlunda mot den svenska? I mina ögon är den en del mindre som grupp, men lika trevlig.

Jag ser en stor skillnad i kultur mellan svenska och norska investeringssfären. I Norge ligger huvudfokus på att först ta en utbildning, sen köpa sig en bostad och sen gärna en semesterstuga (hytte), den småspararkulturen som byggts upp i Sverige har så vitt börjat här i Norge och det känns som mentaliteten fortfarande är att man måste jobba inom finans för att investera. Jag ser dock ett skifte i trenden, men som sagt, det har precis börjat.

Kanske detta är anledningen till att du och @aksjeinvest samman har startat aksjepub i Oslo. Kan du köra en hisspitch om detta?

Ja det är det faktiskt.@aksjeinvest var den första jag lärde känna när jag började min resa och han har vart lite som en mentor för mig. Jag såg att (Gustavs aksjeblogg) arrangerade aktiepubar i Sverige och tänkte att det där hade jag så gärna vart med på, det slog mig att det borde finnas något liknande i Oslo, pitchade idéen för Mats (Aksjeinvest) och han älskade idéen. 

En hisspitch, ja jag kan ju grovt översätta det vi skriver när vi bjuder in folk, det är väldigt gott sammanfattat: Aksjepub är en oformell arena där folk, oavsett tidigare erfarenhet, kan knyta nya bekantskaper utanför Shareville och Twitter och diskutera allt som omhandler sparande och börsen.

Har du något som du vet jag inte vet om dig, men som du tror jag skulla höja ögonbrynen om jag visste?

Svår fråga, nu måste jag analysera vad som inte är stereotypisk för en som mig utifrån en ”främlings” ögon. Jag älskar mörk techno och drar gärna en tur till Berlin för att gå på underground club.

Berghein, klubben i Berlin som är "omöjlig" att komma in på.

Och så avslutar vi med klassikerna.

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

Känns som att jag skulle ha svårt att motivera ett innehav i Uniper och rekommenderar inte någon att investera i kol över lag.

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara?

NextEra energy, har länge vart mitt favoritbolag. Satte ihop en serie slides på Twitter för en tid tillbaka och blev inte mindre övertygad. Självklart en väldigt saftig prislapp just nu.

Och så avslutar vi med godingen. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

Du har ju en väldigt bra genomgång av dina innehav på din blogg, samt lite tankar och reflektioner och jag tycker du tar upp många bra aspekter där. Du har också en del fonder i tillägg till ganska stor och bred portfölj så det enda jag hade sett över är hur många av dina innehav som finns både som enskild aktie och i dina fonder, sen reflekterat om det är värt att betala både courtage och fondavgift för samma bolag.

Måste bara avsluta med att tacka för att jag får delta i denna intervjuserie, ett otroligt kul initiativ och det är inga dåliga personer du har pratat med hittils, att få vara en av dem tar jag som en stor ära. Gillar verkligen det du gör och det du bidrar med till #finanstwitter

Då får jag ta tillfället i akt att tacka dagens intervjuobjekt för att han ställde upp. Följ gärna med på Selander.Savings på Twitter om du är intresserad i tankar och information om gröna sällskap. En man här i Oslo som förtjänar fler följare än det han har.