INTERVJU MED SMÅBOLAGSRAKETER

Skrivet av AktieSvorsken

Alltid kul att kunna säga att man är delägare i Investor, Astra Zeneca eller kanske en av FANG sällskapen. Småbolagsraketer innebär en volatil resa, men kan också bli en profitabel sådan om man läser på och kommer in rätt. För dagens intervjuobjekt handlar det om att försöka läsa och finna de bolag som längre fram kanske kan bli de nya stora.

NB!
Denna intervju gjordes i februari, men har ändrats nu i mars då världen ser lite annorlunda ut just nu! 

God läsning!

Fem snabba:

 1. Föredrar du bil eller kollektivt? 
  S: Bil men mestadels för jag bor lite för långt ifrån pendeln.
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken? 
  S: Tar nog det som är billigast 🙂
 3. Avanza eller Nordnet? 
  S: Har prövat båda och Avanza helt klart!
 4. Biff eller fisk? 
  S: Biff
 5. Senaste aktieköp? 
  S: Quickbit

Hallå, Fint du ville vara med på detta 🙂 🚀

Självklart vill jag det 😉

Småbolagsraketer, lite av en nisch måste jag säga. Hur var det du kom fram till att det var just det du skulle specialisera dig på?

Har alltid haft ett intresse för företagande och startups vilket är en bidragande orsak till att jag valt att specialisera mig mot småbolagsaktier. De ”stora” bolagen är redan överanalyserande och det är väldigt svårt att få en edge mot övriga marknaden. Småbolagen är väldigt svåra att analysera och det krävs mer jobb men avkastningen kan bli avsevärt mycket högre om man träffar rätt.

Vad är det du tycker är det roligaste med att så på småbolag, om vi jämför med till exempel large eller midcap bolag?

Var väl inne på det i det tidigare svaret men de är inte lika analyserade och avsevärt mycket roligare att analysera. Småbolagen är framtidens mid-largecap och varför inte vara med på resan från början?

Hur länge har du förresten varit en del av #finanstwitter?

Tror jag skapade mitt konto 2016 men var nog inaktiv under 2017-2018 (livet tog tid).

För mig som fortfarande är i den lärande fasen att jag inte helt vet vad min strategi ska vara eller vad olika investeringar helt går ut på så kan jag tänka mig att småbolagsraketer är ganska volatilt. Hur gör du för att hålla fokus under bumpy rides?

Det kan helt klart bli en bumpy ride när man äger småbolagsaktier men det gäller väl att diversifierad portföljen och följa sina innehav löpande. Är nog inte helt klar med min egen strategi ännu eftersom jag tenderar att minska antalet innehav även fast jag vill öka 🙂

Du har helt säkert ett par exempel, men kan du ta fram ett där du gått in hårt på ett bolag, som helt totalt har gått åt helvete?

Förutom när jag torskat på att försöka korta index är nog när jag var all in i Chromogenics förra våren. Aktiekursen hade precis återhämtat sig från den senaste emissionen någon månad tidigare. Det var nu det skulle ta fart! Boom så kommer det en ny emission för att köpa nya maskiner och bygga en hel fabrik. Dessutom var emissionskursen satt väldigt låg vilket gjorde att portföljen tog stryk.

Om du fick komma med två tips till en som vill veta mer om småbolag och själv lära sig att värdera de, vart tycker du man ska gå då? Det är givetvis lov att nämna din egna hemsida, men kör gärna på med annat också 🙂 

Gjorde faktiskt ett inlägg förra året om vad man ska tänka på när man investerar i småbolagsaktier som går att läsa här: Investera i småbolagsraketer.
Mina största tips är att kontrollera hur finanserna innan köp, för att försöka undvika att en emission är på gång. Mitt andra tips är att titta på presentationsvideor från de olik aktieträffarna för att få en bra första inblick av bolaget men även för att få en bild av VD:n som presenterar (får du förtroende för honom/henne osv). Det är ju svårt att åka runt och träffa ledningen så detta kan ge en bra första inblick.

Kolla in hemsidan, massa matnyttig information att finna. Kanske du hittar ditt nya case?

Vad du tänker om Corona och allt som sker på börsen. Hur ställer du dig till det och vad är din omedelbara tankar?

Rent initialt var jag väldigt positivt inställd till 2020! När väl Coronaviruset bröt ut i Kina har jag följt utvecklingen noga varje dag i princip. Förlorade till och med en större summa på att korta marknaden för tidigt. Hade jag haft kvar den positionen idag hade jag gjort flera 100 % nu.

Framöver tror jag faktiskt att det kan bli ännu värre innan det blir bättre. Det stora provet är om Italien kan lyckas stoppa utbrottet på samma sätt som Kina gjorde. Kina köpte övriga världen tid men rent spontant tycker jag inte övriga världen förberedde sig nämnvärt inför Coronas ankomst. Italien fick tyvärr ta den stora smällen i Europa men köper nog övriga länder dyrbar tid, men frågan är om EU & USA har samma handlingskraft som Kina.

När det gäller småbolagen tror jag Corona kommer slå extra hårt både mot bolagen som kursutvecklingen. Mot slutet av 2019 kändes det som att många ”storbolagsköpare” börjat leta sig ned i listorna. Dessa är nog de första som säljer av i denna nedgång (för att köpa sina storbolag igen) tillsammans med alla utflöden från fonder osv. Småbolagen kommer nog vara extra volatila under hela 2020 men jag tror även det kan dyka upp riktiga fyndmöjligheter i många mindre kvalitetsbolag!

Vad tänker du om transparensen #finanstwitter egentligen. Jag har varit med i en del andra twittersekter tidigare och måste erkänna att en trevligare gäng får man leta efter, men när det kommer till action på dagar då börsen går dåligt. Då är det lite grafer ut och går. Har du samma tanke som mig, eller vad tänker du om det där?

Haha ja jo det är väl alltid roligare att posta inlägg om att portföljen är på ATH än all time low ;). Det är nog inget som kommer ändras men hatten av till alla som även delar med sig av sina dåliga beslut och när portföljen dyker.

Tänkte jag skulle gräva lite i det djupa!

När jag kom till denna del av intervjuen själv så ser jag nu att inne på din hemsida har du med både namn och bild av dig själv. Niclas Vestlund alltså, ingen idé av mig då att fråga vem du är kanske. Men jag frågar ändå, vem är Niclas Vestlund? Skit i det som står på hemsidan, jag vill ha lite juicy info.

Haha vet inte om jag har någon juicy info men bor strax utanför Linköping med sambo och en liten dotter på två år. Intill bostadshuset så har jag även två hyresrätter så blir en del jobb som hyresvärd med :). Alla FIRE folks dröm antar jag :). Arbetar som development support om dagarna (länken mellan support och utvecklarna). För mig var det självklart att inte vara anonym men såklart har det sina nackdelar med. Flertalet i min närhet har faktiskt hittat till sidan utan att jag ens berättat om den 🙂

Inne på hemsidan kan man finna information om att du också har en annan hemsida, sfipaddan.se. Kan du förklara om denna och vad tanken är/var med den?

Mitt första jobb efter utbildningen till systemvetare var som projektledare för ett projekt inom SFI. De hade fått statsstöd för att köpa in och börja använda iPads i undervisningen och min uppgift var att detta skulle bli succé! Utbilda båda lärare som elever i hur iPads kunde förbättra/underlätta i undervisningen. Kom under projektets gång på väldigt många kreativa idéer och hittade många appar. Vi var nog bland de första som började använda iPads vilket gjorde att det inte fanns så information någonstans vilka appar eller arbetsätt man kunde applicera. Sfipaddan startade jag för att övriga SFI undervisningar inte skulle börja från scratch utan att de skulle ha möjlighet att ta del av appar och arbetsätt. Slippaddan är numera vilande eftersom jag inte arbetar inom SFI-verksamheten mer men låter den vara kvar eftersom det finns mycket bra information för SFI-elever och lärare där.

Har du något som du vet jag inte vet om dig, men som du tror jag skulla höja ögonbrynen om jag visste?

Vet inte riktigt om jag har någon sådan information. Vet inte om du höjer på ögonbrynen men har levt på att spela poker under ett par år och att jag är hyresvärd kanske är lite udda saker? 🙂 Det många inte vet är att det är bara jag som driver småbolagsraketer.se, det är alltså ett soloprojekt vilket många inte förstått.

Se för dig att du ska få äta middag med en valfri person. Du ska laga maten och valfri plats. Vad hade du lagat, vem hade du bjudit på middag och vart skulle maten helst lagas?

Vilken svår fråga! Jag skulle nog ändå vilja ta en middag med Trump och skulle bjuda på svensk tacos på Antarktis (så Trump får en inblick i hur utsläppen påverkar klimatet!)

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

Väldigt svår fråga men skulle välj vara något bolag som håller på med olja (vet faktiskt inga) :). Av den simpla anledningen att det är inte framtiden!

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara? 

Även om kursen kanske har dragit iväg lite på sistone skulle det nog utan tvekan vara Ferroamp.

Och så avslutar vi med klassikern. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

Ärligt talat nu när jag scannat igenom din portfölj, så tycker jag den ser bra och diversifierad ut 🙂 Tycker dock att det bör finnas plats för något bolag inom spelutveckling?

Vill tacka raketen för att han var med. Spännande att få en inblick i hur det är att ha fokus på det som för de flesta av oss skulle ge dålig sömn och daglig kontroll av portföljen. Skönt också att läsa att jag personligen har stor post i Ferroamp, det sällskap raketen själv skulle lasta sina pengar i.