Idag köpte jag Scatec Solar

9 Januari, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Trots att jag sagt att jag mest bara ska spara pengar på sparkonto så kan det ibland vara bra med likvider som gör att man kan ta en position när man ser något man tycker om.

Jag har blivit lite mer och mer inbiten i det här med förnybar energi och dess påverkan på världen vi bor i. Det går inte att sticka under stolen att sättet vi har behandlat världen på inte håller i det långa loppet, så jag har länge letat efter en aktör som jag känner jag kan ställa mig bakom och som kanske kan påverka klimatet positivt. Här är mina tankar helt utan P/E tal och teknisk analys.

Vad gör Scatec Solar ($SSO)?

Enkelt förklarat kan man beskriva det som att Scatec bygger upp stora solcellsparker i länder med sol, eller förhållandevis mycket sol. Dem har byggt solcellsparker i länder som Ukraina, Venezuela, Rwanda, Tjeckien och Brasilien. Detta är bara några av de länder de opererar i, men det visar lite om spridningen av parker som Scatec valt att göra. 

Till skillnad från många andra aktörer som i likhet med Scatec Solar bygger solcellsparker så har Scatec som mål att äga hela, eller delar av parken efter att den är byggd och på så vis hösta frukterna av solproduktionen under en längre tid. Med ett större och större intresse i världen för solenergi och framförallt förnybar energi så känns det som att Scatec har en business model som skiljer sig, men som jag är säker på kan vara lönsam så länge dem får ordnat med finansiering av nya projekt. 

På tal om finansiering…

Namnstarka ägare

Nyligen kunde man läsa att Equinor gick in och köpte en stor bit av marsipankakan Scatec Solar. Den norska jätten håvade in aktier för närmare 700 miljoner kronor och är nu en av dem största ägarna samman med investeringssällskapet Ferd AS och Folketrygdfondet som förvaltar statens pensionsfond. Inga små lirare alltså. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För mig ger det en känsla av trygghet när jag ser så stora aktörer sitta djupt i ett företag som jag själv ser som intressant. Det gör det på något sätt lite lättare att svälja ett par dagar, veckor eller månader med nedgång. Folket i Equinor och Ferd AS kan sina investeringar betydligt bättre än jag och då känns det skönt att ta rygg.

En annan sak som var viktig för mig var det faktum att Equinor faktiskt köpte på sig aktier efter att dem i juni 2018 investerade i ett av Scatecs solparker. Dem hade alltså redan tagit en position i Scatec, såg potentialen och kastade in mer pengar då dem tror på företaget. 

Framtiden

Ska inte sitta här och sia om framtiden, men av det jag läst så blir solceller billigare och billigare att producera. Fler är intresserade av det och framför allt är det många länder med mycket sol som ser detta som en bra investering. Ser man på deras pipeline så ser den otroligt spännande ut och det väntas att under första kvartalet av 2019 så ska det stå ytterligare ett par parker igång och producera ström 

Man måste givetvis nämna det med val av länder att bygga parker i. Inte direkt bara hallonbarn som bor i dessa länder. Venezuela, Brasilien och Ukraina är alla länder som på något sätt innebär en politisk risk i form av allt från lagändringar till korruption. Detta är givetvis en risk, men jag som naiv svensk har förhoppningar om att eventuella oroligheter i länder som Scatec Solar väljer att bygga i ska ha allt för stor påverkan.