Låna pengar, vad bör jag tänka på?

8 Januari, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

I förrgår var jag och tjejen ute på vår klassiska söndagsrunda. I området där tjejen finns det ett ganska stort vatten som vi burkar gå en runda runt på söndagar för att tömma våra huvuden och prata med varandra om veckan som varit och veckan som kommer. Dock blev inte denna söndagsrunda som den alltid blir..

Impulsiv visning

Som ni kan läsa på andra platser här på bloggen så handlar mycket av mitt sparande om att få ihop egenkapital till att köpa mig en lägenhet. Detta betyder att det lite passivt i mitt huvud ligger ett intresse för att se på lägenheter som ligger ute och skapa mig en bild av vad jag vill ha och kan förvänta att få betala för denna bild.

Photo by rawpixel.com from Pexels

Men igår när vi var ute och gick så passerade vi ett område med lägenheter och en hel del visningar. ”Va fan”, tänkte jag och drog med tjejen in på en av gatorna och sa att vi skulle in på visning.

Efter att visningarna var klara och vi sett på en del av det som fanns så hade jag faktiskt blivit kär i en av lägenheterna och skrev upp mig för att få kontakt med banken om lån och vägen vidare. Dock till mitt förtret idag märkte jag att söka om lån och få en bild över min ekonomiska situation är svårare än jag trodde.

Det är inte bara att köpa

Jag håller nu när jag skriver detta på med att samla in allt av information och jag kan inte förstå hur inte allt detta egentligen kan vara samlat på en och samma plats. Borde väl bara i 2019 vara så att man ska trycka på en knapp så är allt av lån, lön, skatt och annat blir samlat i ett dokument? Men nejdå.

Har du något sätt du hanterar denna information smart och enkelt så du kan ta fram den vid situationer som ansökan om bolån eller andra gånger man kan behöva dem? Kommentera gärna!

Investera eller amortera

Som Alexander Gustafsson skriver i Nordnetbloggen så är ju den stora frågan om man ska investera, eller om man ska amortera. I vissa fall kan man inte välja. Det bästa för mig vore att hitta en gyllene nivå där jag både kan få mig ett lån och fortsätta investera i aktier eller i banken då jag vet att även om jag köper en lägenhet så kommer jag vilja ha pengar till att göra annat än att amortera.

Det som krävs för detta är väl antagligen att jag har sjukt mycket egenkapital som gör att jag inte behöver ta lika stort lån och amortera så mycket varje månad. MEN JAG VILL JU KÖPA LÄGENHET NU!

Svårt val, men imorgon får jag besked av banken hur min situation ser ut och hur mycket lån jag eventuellt kan ta. 

Hur ser du förresten på amortering. Räknar du det som sparande?