MÅNADSRAPPORT AUGUSTI 2019

3 September, 2019

Skrivet av AktieSvorsken

Solen värmer inte lika mycket längre, hösten är på gång runt hörnet och det samma kan man säga om börsen, dock skulle Augusti bjuda på rekord i form av sparande och för första gången sedan jag startade blev inte de variabla utgifterna allt för jävliga.

God läsning!

Generellt om augusti

Enligt Nordnet gick OSEBX upp 0.25% trots att USA och Kina har hållit på att slänga nyheter fram och tillbaka som fått världens börser att gå upp och ner likt en volatil aktie. Att den norska börsen skulle sluta i pluss var det väl inte många av oss som trodde, man kan läsa om en del shortpositioner som fått smaka. Dock kan detta lika gärna vända i september då det väntas nya dialoger mellan två av världens största ekonomier. 

Inkomster

Lönen var inte så mycket att skryta av, och det var inte lönen som skulle spela den stora rollen denna månad. 

Utbetalad provision efter skatt blev 24.824,-. Detta är den näst sämsta provision jag fått sedan jag startade där jag är nu. Bara förra månaden var sämre, detta på grund av att jag var på semester i två veckor i juli.

Extraknäcken levererade bra, 4.882-, blev det tillslut trots att jag inte fick så många extra uppdrag som väntat.

Och så var det vinnaren av inkomsterna, skatten. Att få tillbaka på skatten är alltid fint. Någon argumenterar för att kvarskatt är bättre då räntan på dessa pengar är så låga hos skatteverket att pengarna växer bättre på börsen. Så kan vara, men med eget företag på sidan av mitt vanliga jobb så har jag en räkenskapsförare som ordnar detta och han är inte skitglad i att jag ska ha kvarskatt. Så han ordnade att jag denna månad fick 68.018,- tillbaka in på kontot. 

Och givetvis, fastlön på feta 9.666,- som alltid. 

0 ,-
Totala inkomster (efter skatt)

Utgifter

Augusti blev inte så dyr som väntat. Trodde kanske det inte skulle göras av med så mycket pengar som det tillslut gjorde, men fick besök av mamma här i Norge och då håller jag inte pengarna i banken. Mamma är den som alltid varit därför mig och nu är det min tur att visa min mamma att jag är här för henne. 

Snittanvändandet varje dag hamnade på låga 818,-. Något som för mig är en fin summa även om det betyder att jag gjorde av med mer pengar än jag fick in. 24.539,- blev den totala summan för mina variabla utgifter denna månad. 

De fasta utgifterna denna månad uppgick till 13.451,-

Om vi ska se på vilken utgift som blev störst och kanske vilken utgift jag kunde gjort något med för att få ner den totala summan så är det som vanligt alkohol och mat på stan som kostar.

Dock igen, 2.350,- hamnade i kassan på Delicatessen på Aker Brygge i Oslo, en tapas-restaurant där jag tog med mamma, tjejen och svärmor. Allt för mycket mat blev beställt och vi åt kanske upp 50%. Kunde alltså sparat en del där om vi beställt in i omgångar. 

Fun fact med Delicatessen är att en av de jag följer på Twitter jobbar där. Jag insåg det efter vi lämnat. Vill inte gå ut med namn då personen kanske inte vill att detta ska komma ut. 

0 ,-
Totala utgifter 😐

Sparande

Augusti blev ännu en rolig månad om man ser till sparande, aktieköp och utveckling generellt för mina innehav, samt förmögenhet.

Fördelad besparing under augusti:

Pension: 8.774,- 👴

Buffert: 24.290,- 💰

Amortering: 13.160,- 🏡

Aktier/Fonder: 18.150,- 📈

Kommer bli en hel del handlande i september för de pengar som är över från Augusti. Detta blir kul! 

0 ,-
Totalt sparat (65% i sparkvot)

Aktie

Köpt 3 st Medistim á 190,-

Köpt 2 st Sampo Plc á 37,57,-

Köpt 3 st Industrivärden C á 195,50,-

Köpt 15 st Tomra Systems á 265,60,-

Köpt 6 st Medistim á 162,-

Köpt 39 st Lerøy Seafood Group á 59,48,-

Köpt 3 st Kinnevik á 253,20,-

Köpt 6 st Industrivärden C á 200,20,-

Köpt 100 st Ferroamp Elektronik C á 27,-

Sålt 27 st Sparebank 1 SMN á 94,70,-

Köpt 5 st Salmar á 436,-

Utdelningar

 

Totalt: 0,-

Det blev en del köp i augusti trots att börsen var sur och många hoppade av tågen för att sälja sig ut. Kan helt säkert vara smart att följa med en del fram i tid, att ha en del likvider som gör att man kan komma in bra i positioner som ser intressanta ut. 

Lägg märke till att aktieköpen här ovan är köp som gjorts under augusti. Alltså inte av den sparkvoten som nämns ovan. 

Hur gick portföljerna i augusti?

Om man ser på mitt portföljvärde för både fonder och aktier så har dessa ökat med hela 5,9%, eller i kronor 8.442,- i form av insättningar och generell utveckling.

Vi finner förnybar energi på både första plats på utvecklingen, men också på sista plats. Volatil marknad det där, men kul att vara en del av. 

Månadens raket 🚀: Scatec Solar +15,70%

Månadens el-scooter 📉: Climeon B -14.91%

Aktieportföljen

Fondportföljen

- ,-
(-5.92%)
+ 0 ,-
(+0.78%)

Förmögenhet

Blev lite knas när jag räknade ut det jag kallar för ”förmögenhet”. Men efter att ha ändrat lite så startar vi med den igen och hoppas på en uppåtgående kurva fram i tid. 

Med förmögenhet menar jag handpenningen på lägenheten, buffert, fonder/aktier och pensionsspar. Egentligen kan man väl säga att detta är alla pengar jag faktiskt skulle ha om jag säljer allt och tömmer mina konton. Som ni ser har jag inte tagit med eventuell ökning på lägenheten.