Månadsrapport Mars 2019

1 april, 2019

Skrivet av AktieSvorsken

Shit, vet inte helt vart jag ska starta. Men kan väl säga att mars har varit en månad med mycket pengar för en privatperson i omlopp. Jag har tjänat mer pengar än jag någonsin gjort på en månad tidigare, men jag har också gjort av med mer pengar än jag gjort på en månad tidigare. 

Generellt om mars

OSEBX som är det index man följer här till lands, är ner 0.25% i mars. Detta är samma procent som bankerna här i Norge nu har höjt räntorna med, så blir spännande att följa med på allt folk nu ska sälja eftersom dem inte längre har råd att äga dem. 

En ganska svag månad generellt verkar det som för de flesta och det blir spännande att se vad april har att bjuda på. Många på Twitter sitter med spänning och väntar på sina utdelningar då det är nu det startar. Jag själv får faktiskt också utdelningar igen 🙂 

Personligen har mars inneburit att försöka blir klar med det sista i lägenheten. Möbler har ankommit från fabriker och räkningarna för dessa har betalats. Jag tror faktiskt att allt är betalat och jag ser verkligen fram emot lönen för mars då jag hoppas kunna spara en del.

Annars har mars inneburit en hel del kul saker, var på ”hyttetur” som det så fint kallas på norska med hela familjen till min flickvän, det slutade med mig och hennes pappa på afterski och 1.500,- fattigare. Har också varit på en konsert som också den slutade med ett par rundor i baren. Men i det stora hela har mars varit en fin och bra månad, även om det inte syns direkt på ekonomin. 

Inkomster

Efterhandsbetalning av sälj jag gjort i 2018 kom denna månad och detta samman med en bra februari på jobbet inkasserade jag 47.247,- i provision efter skatt.

Extraknäcken har startat i det lilla, 3.469,- pluss 3.590,- blev det för mödan, inget jag direkt klagar på.

Har ju börjat med att direkt investera de pengar jag får för att vara med ungdomar ett par gånger i veckan/månaden. Detta har slutat med att aktier sporadiskt har köpts för 1.702,-. Dock har det varit ganska stilla på den fronten, och jag förväntar att det blir en hel del mer av detta framöver. 

Företaget jag har personligen fick skickat ut och inkasserat en faktura på 73.790,-, dock ska det betalas moms och skatt på detta.

Och i vanlig ordning så registrerar vi den skrattretande fastlönen på 9.666,-

0 ,-
Totala inkomster (efter skatt)

Utgifter

Visste att detta skulle bli tråkigt att både läsa och se på, men ibland måste man ta tjuren i hornen och se på vilken skada som har blivit gjord.

Snittanvändandet varje dag hamnade på 2.887,-. Det är en otroligt hög summa pengar som ryker ut av kontot varje dag. Dock ger det inte en helt klar bild av det totala beloppet på 89.507,- som totalt blev använt i mars.

Amortering av lån till både bank och bostadsförening har gjort att kostnaderna var extra höga denna månad. Detta kombinerat med boven skatt/moms på 27.500,- så ser allt riktigt illa. 

35.583,- har lagts på lägenheten denna månad och utelivet med både mat och dricka har kostat mig 7.760,-. En summa jag är nöjd med, haha

Massa utgifter kom denna månad som egentligen borde fördelas på hela året. Skatt, moms, kontaktlinser och lägenheten har gjort att denna månad ser illa ut. Buffert är viktigt att ha, något jag nu prioriterat och satt undan.

0 ,-
Totala utgifter 😐

Sparande

Fy fy fy. Här var det inte mycket att skryta om. Jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle gå i minus en månad i 2019. Men mars blir den månaden där jag absolut inte har några pengar kvar (joda, buffert finns) att investera på sparkonto, börs eller amortering. 

Dock är jag tämligen säker på att april kommer bli en månad med mycket pengar sparat. 

0 ,-
Totalt sparat (0% i sparkvot)

Aktiehandel

Köpt 5 st SpareBank 1 SMN 🇳🇴 @92,30,-

Köpt 10 st Mowi 🇳🇴 @199,90,-

Köpt 1 st Sampo 🇫🇮 @407,49,-

Köpt 8 st Storebrand 🇳🇴 @55,68,-

Utdelningar

Inga utdelningar i mars.

Jag ju tilltaget där jag tar inkomsten från ett av mina extraknäck och köper aktier direkt. Denna månad har detta blivit 1.702,-, så lite har ändå lagts på hög. 

Hur gick portföljerna i mars?

Aktieportföljen

Fondportföljen

+ ,-
(+2.47%)
- 0 ,-
(−0,82%)

Portföljvärde

Förmögenhet

Dags igen att starta registrera hur den totala ”förmögenheten” ser ut. Inte säkert jag räknar det på ett sett som alla anser vara rätt. Men i summan under ligger alla tillgångar jag har, handpenningen till lägenheten plus att jag lägger till summorna jag amorterar på mitt lån.