Mitt aktieår 2018

30 December, 2018

Skrivet av AktieSVorsken

När jag först fattade intresse för aktier och andra investeringar än det jag tidigare gjort, så gjorde jag antagligen detta med ganska naiva ögon. Börsåret 2018 har för många av oss inte varit det vi hoppades på, här går jag genom ett par tankar som jag gjort mig.

Late bloomer

Ska väl kanske inte kalla mig själv för en bloomer ännu då jag varken är speciellt duktig eller har disciplin till att behärska allt som sker på börsen. Intresset för aktier vaknade sent hos mig, jag har passerat 30 år och tidigare bara levt med tanken om att det bara finns bankkonton. 

Dock har jag på senare år haft en helt annan ekonomisk utveckling i form av lön och utgifter, något som gjorde att jag kände att det var kanske dags att testa detta med aktier och börsen. Jag vet inte helt hur det var jag kom i kontakt med detta, jag menar, pappa har alltid hållit på med aktier, men jag har inte funnit intresset. Det var helt säkert Twitter som gjorde att jag tillslut fann profilerna Aktiepappa, Kronan till miljonen och Utdelningsseglaren. Dessa tre profiler som jag vill kalla dem har väl kanske ett lite annat fokus än det jag har tänkt mig, men en stabil inkomst varje år är väl inte helt fel det heller.

Strategi

Kommer ihåg första gången jag startade bygga bloggen, då hade jag en tanke på att jag skulle ha fyra olika portföljer med fyra olika inriktningar. Pension, utdelningar, förnybar energi och stabila sällskap. Jag hade sett för mig ett par sällskap i varje område som jag kunde tänka mig att äga, men dessverre blev detta ett av mina första misstag, jag ville bara äga dem på bakgrund av vad andra ägde, samt av anledningar som mina privata hållningar och värderingar. Det slutade med att jag köpte aktier till höger och vänster och strukturen jag hade tänkt fallerade.

Detta resulterade i att jag nu sitter med en portfölj där jag har en helt del olika sällskap, få av dem har jag egentligen inte hört om tidigare, och någon enstaka där jag känner att jag har kunskap. Inte helt det jag hade tänkt, men så blev det och jag antar at det är lätt att det blir så som en nybörjare. Man vill liksom vara med på allt, allt som skrivs som är positivt tar man med en allt för stor nypa salt och sedan har man ingen strategi på hur man ska lösa situationen som kan uppstå.

Strategi och en mer utarbetad plan kommer bli fokus för 2019.

Positivt

Är inte direkt så mycket positivt jag kan säga om det jag gjort på börsen, men det jag tar med mig känner jag har gjort mig mer rustad, mer nyfiken och framförallt mer intresserad av att lära och utveckla mig. Att jag tagit klivet in på börsen och ser på möjligheterna känns som ett mycket bra val för framtiden.

En annan positiv sak som kan nämnas är att jag faktiskt fått flickvännen till att investera på börsen också, hon är lite yngre än mig och det känns bra att hon också är nyfiken. Hon har dock inte samma intresse, men jag hoppas en dag att detta också kan utvecklas så vi kan göra mer av detta samman. 

Framtiden

För min del kommer 2019 också handla mycket om att finna ett mindre antal positioner som jag kan tänka mig att sitta på en längre stund. Jag ska också gärna försöka stänga några av positionerna jag tagit då jag har planer om att köpa lägenhet i 2019 eller senast 2020. Då är det dumt att sitta med 50% av sina sparpengar i aktier som kan gå både bra och dåligt. Kom tyvärr in i juli-juli 2018, vilket var nära toppen och nu är det nästan bara rött i portföljen. Det positiva med detta är att jag kanske fått lite skinn på näsan som jag kan använda vid eventuellt fortsatt nedgångstid. Dock är det kanske lite naivt skrivet då jag läst runt och sett att det som sker med marknaden nu fortfarande kan vara en korrektion, alltså något som sker ganska ofta. Och med dem känslor och tankar jag redan haft så kan jag inte säga hur en längre nedgång i 2019 skulle påverka mig.

Jag har satt mig ett par mål för 2019, dessa kommer jag uppdatera utvecklingen på varje månad för att personligen också kunna hålla koll på vart jag ska lägga mer tid eller vad som behöver göras för att mitt 2019 ska bli så produktivt som möjligt.

Pengasäckens utveckling

Vad är en summering av ett år utan att nämna något med siffror eller utveckling. I mina inlägg för 2019 kommer du kunna följa med mer i djupet på mina positioner och vad jag handlar, eller säljer. Därför väljer jag nu medvetet att bara presentera den enda kurvan jag har som har sett en positiv utveckling, och det är min totala förmögenhet. Detta är den post i Excel som jag tycker är roligast att fylla ut den första dagen varje ny månad då den visar om jag faktiskt lyckats spara några pengar, eller om utvecklingen i form av pengar på banken, lön och aktier har resulterat i en negativ utveckling. 

Avslutning

Vill passa på att tacka alla som svarat på mina frågor under den stund jag existerat på Twitter. Viktigt för mig att kunna ta del av kunskapen som finns där ute, annars kommer jag sitta fast.

Jag vill också be dig som läser att gärna kommentera eller komma med förslag om det är något du tänker på eller har tips om att jag ska göra för att utveckla mig eller bloggen ännu mer. 

Tack för din tid, jag hoppas börsen vänder för oss alla och att börsåret 2019 blir bättre än det ”experterna” tror.