Recension: Alkemisten

15 januari, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Att läsa fler böcker har blivit ett av mina mål för 2019. Det innebär dock inte att bara läsa böcker om ekonomi och investeringar. Ibland är det gott att borra sig ner i en spännande bok också. Alkemisten är en av mina absoluta favoriter!

Årets första bok tog närmare 14 dagar att läsa och är en ganska enkel bok att komma sig genom. Enkelt språk med fängslande historia gjorde det enkelt att fastan med boken i handen på tunnelbanan både till och ifrån jobbet.

Handlingen

Allt startar i Spanien med en grabb som heter Santiago. han är fåraherde och glider runt i Andalusien med sina får som bästa vänner och verkar leva ett ganska enkelt liv. Möter en dag en gammal man som säger att han kan hjälpa Santiago att uppfylla en återkommande dröm om en skatt för 1/10 av hans får. Santiago kör på med dealen, säljer resten av fåren och tar sig till Nordafrika där målet är Egyptens Pyramider. Väl i Afrika går det egentligen åt helvete direkt, han förlorar sina pengar och måste jobba med att sälja kristallglas. 

Han jobbar i butiken ganska länge, tjänar en del pengar och tänker att han ska köpa tillbaka sina får och återvända till Spanien. Men väl samma dag som han slutar med kristallglasen så ångrar han sig och hoppar på en karavan mot öknen och pyramiderna. I karavanen möter han en man som pratar om Alkemi och Santiago blir sugen på att lära mer. 

Massa hinder på vägen möter han, men han möter också en riktig Alkemist som hjälper honom att nå sitt mål.

Lättläst

En av dem kanske bästa sakerna med Alkemisten är språket i den. Otroligt lättläst och tidlös i historien gör boken till en av mina favoriter i vuxen ålder. Skulle nog kalla den för en vuxensaga då den inte har årtal eller någon direkt info om när, var och hur saker sker. Skattjakt blandat med lite spänning och en liten smak av ungdomskärlek får mig att verkligen rekommendera Alkemisten. 

Det är en del referenser till olika religoner, Gud och handen som skrivit allt. Så är man likt mig inte speciellt troende och mer åt ateisthållet så kan en del av det som nämns verka lite random. 

Till författarens försvar bör dock nämnas att jag tycker att han oftast håller sig på rätt sida av ovannämnda gräns och därmed uppnår en känsla av saga och magi. Paulo Coelho lyckas verkligen med denna bok och är det en bok jag ska ta med mig i framtiden som mina barn ska läsa så är det Alkemisten.

Har du läst boken? Vad tycker du?