"Started from the bottom, still here"

1 november, 2018

Graf

Skrivet av AktieSVorsken

Ung och naiv registrerade jag mig på Nordnet och tänkte att detta blir en enkel affär. Jag följer ju trots allt med på börsen sedan tidigare och business har jag studerat. Hur svårt kan det vara? Lite insåg jag att det inte bara är att köpa och sälja aktier hej vilt. Detta fick jag betala för redan första dagen som ”investerare”. 

Läs gärna vidare och kanske du kan plocka upp ett eller annat misstag som jag gjorde och helt säkert kommer göra igen. 

Mitt första köp genomförde jag egentligen en gång i januari 2017 då jag tog position i Kindred, eller Unibet som dem är mer kända som i folkmun. Under samma månad tog jag också en position i NEL efter tips från en kompis.

Misstag 1 – Läs det lilla texten
Något som jag borde undersökt, men inte gjorde. Det var hur Nordnet tjänar sina pengar. Givetvis kostar det att använda deras handelsplattform, men jag kollade inte hur mycket.
Courtage är en avgift som Nordnet tar för att genomföra mina transaktioner. När man registrerar sig på Nordnet i Norge utan att läsa, blir man placerad i gruppen som dem kallar ”Normal”. I denna grupp kostar det sjuka 79 kr varje gång jag köper eller säljer en aktie.
Som ivrig idiot jag var drog jag till med att investera mina första 50.000,- på 10 aktier med storleken 5000,- per position. Smart tänkte jag, gött som fan tänkte Nordnet och inkasserade 790,- jävligt enkla kronor. 🤬

Misstag 2 – Läs mer av den lilla texten
Nästa misstag går hand i hand med första misstaget eftersom att courtage på en handel inte drogs direkt från mitt saldo, utan drogs dagen efter. Så när jag köpt mina 10 första aktier, investerat dem pengar jag hade överfört så satt jag dagen efter som ett frågetecken och undrade varför jag hade negativt saldo på kontot. Automatiska meddelanden från Nordnet hade trillat in i min inbox om att betalar jag inte så kommer det automatiskt säljas aktier och som färsk investerare vill man inte vara tvungen att sälja sina dyrt förvärvade aktier direkt.

En sak som jag inte kollat upp, men som kanske du som läser vet. Hade jag varit tvungen att betala courtage för aktierna som Nordnet tvångssäljer för mig?

Misstag 3 – Köp, sälj, köp igen..
Bra perioder byter plats med dåliga och allt handlar om är att tro på sin tillnärmning och förväntat resultat så ska det bli bra i längden. Lätt att skriva, men lätt att leva efter? 
Detta har jag snabbt fått märka att det inte är med investeringar i aktier på börsen. Vid några tillfällen har jag köpt en aktie efter att ha läst på med blåa ögon om hur bra aktien ska gå på kort sikt. Aktien faller som ett äpple på hösten och jag får panik. Säljer innehavet och tar förlusten, allt för att sedan se att aktien stiger och nu passerat det jag först köpt den för. Tänker då helt irrationellt att ”detta vill jag inte missa” och jag köper in mig igen. Fan i helvete, aktien faller och kroppen fylls med både ilska och irritation på dem röda siffrorna och courtage gånger fyra som man betalat för.

Sammanfattning

Det jag vill ha sagt är att för dem allra flesta av oss på börsen så handlar det om att sitta tight på lång sikt och följa med på vad som sker. I korta drag är det ofta dumt att sälja sig ur då börsen tenderar att komma tillbaka. Jag sitter fortfarande med ett par positioner i portföljen som jag gärna inte gjort, men eftersom jag nu vet om kostnaderna och vad som ofta sker så väntar jag nog en ganska lång stund innan jag tar beslut att sälja. Normalt ska dessa investeringar vara något man ska ha i flera år och då gör man också rätt i att tro på sin investering i flera år.

Kan ju kort säga att min värld inte har gått under även om jag fortfarande har röda siffror på mitt aktiekonto. Jag tar mina innehav och det jag gör på börsen som lärande för att utveckla mig, inte för att bli Warren Buffet på en dag. Men jag anser det är viktigt att man reflekterar över sina misstag och försöker lära av dem.  Hoppas mina förhållandevis små misstag kan vara till nytta för någon av er som läser.