Varför jag anser att följa med på kursen kan vara negativt

14 Januari, 2019

Skrivet av AktieSVorsken

Något jag märkt att jag både gör, men också aktivt försöker att undvika är att kolla för mycket på hur mina aktier och fonder går. Jag tror inte det alltid är smart att följa med för mycket och jag tänkte därför jag skulle gå genom ett par tankar och funderingar jag har om just detta.

Impulsiv visning

Vad detta egentligen handlar om är psykologi, känslan att ha kontroll och följa med. Våra mobiltelefoner har gjort det otroligt enkelt för oss att följa med oavsett vart vi är, så länge vi har en uppkoppling mot Internet. Detta menar jag inte alltid är bra, dels så stressar det oss, och dels blir det enkelt för mig att ta ett dumt beslut i form av sälj eller köp om ett rykte eller ett dropp i kursen kommer.

Dem flesta av oss sparar pengar långsiktigt. Vi sparar mot insats till lägenhet, till en bil, eller kanske till och med till vår pension. När man sparar långsiktigt så ska inte kortsiktiga svängningar påverka oss. Jag vet att det är skitsvårt att inte vilja följa med, jag personligen fortfarande loggar in på Nordnet både på mobil och dator nästan varje dag. 

Är det något jag lärt mig som tidigare aktiv idrottare så är det att förlusterna svider mer än vinsterna glädjer. Lite konstigt att det är så, men när man gjort det tillräckligt många gånger så blir inte segersötman lika söt längre, men det svider fortfarande att inte vinna. Det samma är det med fonder och aktier, och om man då loggar in ofta och ser att kursen eller värdet på portföljen har gått ner så blir det enklare att ta dumma beslut.

Klassisk utveckling i en aktie som hittar tillbaka efter nedgång

Dumma beslut kommer sällan ensamma

Att investera i aktiemarknaden genom antingen rena aktier eller i fond har i längden betalat sig bättre än att ha pengarna på banken till låg ränta som sedan blir uppätna av inflation. Även om ovan nämnda påstående stämmer så är det dem få negativa dagarna som sätter sig på minnet och ofta påverkat mig mentalt. Jag har redan märkt det, men jag har sagt till mig själv att inte bli påverkad. Tankarna att investera i aktier känns riskabelt, men om jag lyssnar och ser till statistik och fakta så borde jag förstå att så är inte fallet.

Jag har redan ett par gånger tänkt att jag ska sälja av ett par aktier som gått dåligt dem första månaderna. Men gör jag det så blir det ännu en gång courtage som ska betalas och nedgången får jag då inte tillbaka. Det jag kommit fram till är att bara låta portföljen vara och växa sin sakta växt för att få med mig den förväntade goda utvecklingen som kommer med tiden. Och desto mer sällan jag ser på mina positioner i marknaden, desto större chans är det att antalet negativa dagar påverkar mig mindre då jag ser att i längden går värdet upp.

Något jag redan gjort, och som då gjort mig förbannad är att sälja en aktie i panik efter en stunds nedgång för att sedan se den samma aktien hämta sig tillbaka mer än nedgången. Alltså står jag utan position och har betalat dubbel courtage. Detta går ut över den totala avkastningen på investeringarna.

1 ÅR
Sannolikhet för positiv avkastning 94%
3 MÅNADER
Sannolikhet för positiv avkastning 77%
1 MÅNAD
Sannolikhet för positiv avkastning 67%
1 DAG
Sannolikhet för positiv avkastning 54%
1 MINUT
Sannolikhet för positiv avkastning 51%

Bilden visar procentvis sannolikhet för positiv avkastning beroende på hur ofta du kollar din depå

Sannolikheten

Jag skulle vilja påstå att om du investerar i aktier eller fonder, så är chansen större för högre avkastning desto sällan du faktiskt loggar in och ser på utvecklingen. Genom att inte göra det möjligt för påverkan av den dagliga utvecklingen i dina positioner så kan du slippa att sälja i panik eller ångest för att sedan vara med om det samma som mig, att se aktien stiga högre än när du köpte den.

Givetvis är det skit tråkigt att inte följa med på sina positioner, man vill säkra sig att pengarna är kvar och att saker och ting går i rätt väg. Men helt likt som att man loggar in på Facebook, Instagram eller kanske Twitter, så är det oftast bara för att se vad som sker och i mitt fall så ger det mig sällan något positivt med att logga in oftare än jag behöver.

Inte säker att detta passar för dig, kanske du har bättre disciplin än jag har, men i mitt fall så är det bästa jag kan göra att ge mig så få möjligheter som möjligt att ta dumma beslut.

Har du fler tips eller idéer får du gärna kommentera dessa.