INTERVJU MED STEFAN THELENIUS

Skrivet av AktieSvorsken

Denna man måste vara en av de mest folkkära på #Finanstwitter. Stefan var en av  de första jag började följa och hans olika verktyg för att räkna i utdelning, sparande och annat har verkligen varit till stor hjälp. Också en av de trevligaste jag vet på Twitter då han faktiskt svarar när man frågar. Detta var en intervju jag såg fram emot mycket, något jag också hoppas att du gör.

God läsning!

Fem snabba:

 1. Föredrar du bil eller kollektivt? 
  S: Vår Toyota om utsikterna för prisvärd parkering är goda.
 2. ICAs egna märken, eller dyrare märken? 
  S: Ofta duger ICAs märken.
 3. Avanza eller Nordnet? 
  S: Bägge + Degiro och Nordea
 4. Biff eller fisk? 
  S: Fisk. (Min favorit är Fish & Chips)
 5. Senaste aktieköp? 
  S: Intuit Inc

Hej Stefan, kul att du ville vara med!

Läser man det du skrivit om dig själv på Twitter så är du pensionsspecialist. Om jag får säga vad jag tycker så är det en viktig titel du har. Kan du förklara vad den innebär och hur en typisk arbetsdag ser ut för dig?

Kul att få vara med! Min roll är att vägleda konsumenter i pensions- och försäkringsfrågor på stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå. Min arbetsdag börjar med lite omvärldsbevakning i form av nyhetsläsning fram till klockan 9 då jag tar på mig mitt headset och loggar in i vår telefonslinga. Mellan 9 och 12 så vägleder jag konsumenter i ärenden som sträcker sig allt från vattenskador i bostadsrätt, personskador till klagomål på avgifter och nekad ersättning m.m. Mellan 12 och 13 lunchar jag och det blir vanligtvis en massa aktiesnack med mina kollegor Gustav och Peter. Sedan ägnar jag resten av eftermiddagen med projektarbete som i huvudsak handlar om våra pensionsjämförelser i någon form.

Du är ganska ivrig på Twitter får jag säga, nästan 20.000 tweets tyder på att du aktivt deltar i många diskussioner. Skulle du säga att du är samma person på jobbet, som på #finanstwitter?

Ja, jag använder Twitter både i min yrkesroll och som privat aktiesparare och deltar i många diskussioner i berörda ämnen.

Hur länge har du förresten varit en del av #finanstwitter

I princip sen starten 2012 även om jag skaffade Twitter för att interagera med mjukvarutestare inledningsvis då jag jobbade som en sådan då.

Jag är också lite intresserad i vad som sker utanför ditt liv på #FinansTwitter. Hoppas det är ok att jag gräver lite. 

Verkar som att du verkligen lever för det här med ekonomi och hjälpa oss nya, både på jobb och privat. Du har en blogg som du ofta uppdaterar, och som jag personligen läser och njuter mycket av. Många har ju sina bloggar för egen vinnings skull, alltså lite som end dagbok. Vad var och är tanken med denna blogg?

Inledningsvis var det för att skriva om min stora passion för privatekonomi men sedan har bloggen utvecklats till att bli en mer renodlad aktieblogg även om jag inte gör de djupaste analyserna. Bloggen och Shareville funkar som min aktiedagbok och det är intressant att gå tillbaka och jämföra hur portföljerna har ändrats över tid tycker jag.

Stefan har flera portöljer på Shareville. Klicka på bilden och bli imponerad över hans utveckling.

Du, likt Finansdoktorn och andra här på Twitter har en del resurser som alla kan använda sig av. Anser du det vara viktigt för oss som håller på med köp och sälj av aktier att använda sig av olika verktyg? Eller tror du det kan göra att man blir lite väl upptagen av de underliggande siffrorna? Vilka verktyg skulle du rekommendera att man som ny börjar använda sig av?

Verktygsstöd är aldrig fel avseende effektivisering av din process men behovet beror förstås på vilken strategi du har. Mina verktyg har jag utvecklat utifrån mina behov och sedan låter jag även andra använda verktygen vilket jag bara tycker är kul. Som ny är min Sparkalkylator en bra start för att förstå fördelarna med långsiktigt sparande.

Med tanke på arbetet du har, så vill jag kanske tro att du är superlong i alla innehav du har på börsen. Stämmer detta, eller sker det att du tar kortare positioner också?

Jag är i princip ”long only” sen 2014 då jag har dåliga erfarenheter av korta positioner sen tidigare.

Tänkte jag skulle gräva lite i det djupa

Det står att du bor i Stockholm på Twitter. Är du en 08:a eller har du flyttat dit från annan plats?

Är i princip en renodlad 08:a även om jag är uppväxt i en förort till Stockholm.

Jag vet väldigt lite om Stockholm, mer än att jag tycker det är allt för stort för min smak. Kan jag fråga vart du bor och om du har familj?

Jag bor strax söder om söder med min fru, son, dotter och pudeln Freya. Jag har nära till både mälaren och naturreservat så jag tycker det är en väldigt bra kombo med stads- såväl som naturliv som vi bor.

Kanske en konstig fråga, men uppfattar du att folk från större städer är mer upptagna av ekonomi än oss bondtölpar som ofta bor billigare men har tråkigare liv?

Så är det nog. Ska man bo i Stockholm måste man ha järnkoll på ekonomin då bostadspriserna är skyhöga. Ibland skulle det locka med ett billigare boende utanför stan för ökad sparkvot och mer natur men det är inte aktuellt i dagsläget för vår del.

Kan du beskriva ditt liv för 13 år sedan? Tänker mer på hur du som arbetar med pension och ekonomi påverkades av börskraschen i 2008?

På den tiden jobbade med test- och utveckling inom ”fintech”-bolag men jag minns finanskrisen mycket väl då den sammanföll med att vi skulle sälja vårt dåvarande hus, så det var en stressig tid. Som tur var hade jag inte så mycket exponerat mot börsen vid den tiden och än mer tur var att jag klev in i början av 2009.

Har du något som du vet jag inte vet om dig, men som du tror jag skulla höja ögonbrynen om jag visste?

Svår fråga men kanske att jag i grunden är elektronikingenjör och har jobbat inom MedTech mellan 1994-2000. Vidare så köpte jag min första bostad när riksbanken höjde styrräntan till 500 % vilket var svettigt värre. På temat ”kändisar” så har jag bastat tillsammans med Christer Gardell i Jämtlandsfjällen i början på 90-talet tror jag att det var.

Se för dig att du ska få äta middag med en valfri person. Du ska laga maten och valfri plats. Vad hade du lagat, vem hade du bjudit på middag och vart skulle maten helst lagas?

Då lånar jag min gamla lägenhet i Aspudden och bjuder min fru på samma förrätt som vår första middagsdejt vi hade där: toast med lax ovanpå Philadelfiaost toppat med hackad rödlök.

Detta är inte Stefans kreation. Men en bild taget från koket.se. Blev bara så hungrig när jag läste om Stefans date med sin fru att jag tyckte en bild var på sin plats

Om du skulle nämna en aktie som du absolut aldrig skulle köpa, eller aldrig rekommendera någon att köpa. Vilken skulle det vara, och varför?

Anoto, kursgrafen säger allt.

Då måste vi givetvis komplettera med, om du bara fick välja en aktie där alla dina pengar skulle placeras. Vilken skulle det vara?

Bara en aktie blir svårt så då får jag fega lite och välja ett investmentbolag, så jag tar Investor.

Och så avslutar vi med klassikern. Om du skulle få göra vad du vil med min nuvarande portfölj, vad hade det varit? Jag tål kritiken och tar den som lärdom!

Fin portfölj i stort tycker jag men kanske saknas det några bolag med stor exponering mot Asien som exempelvis den Indiska banken HDFC eller Kinesiska Haier Smart Home?

Vill tacka Stefan för att han ville vara med. Alltid spännande att ha en dialog med en så påläst man som Thelenius. Också kul att se att både Stefan och Niklas Aldén håller Anoto som den sista aktie de skulle plocka in i sina portföljer. Har diskuterat HDFC med Stefan tidigare då jag hade frågor om Indien som en växande marknad. Blir väl att plocka in den aktien snart kanske?!

Önskar Stefan all lycka på börsen, och det samma till dig som läser.